Saveznici u Drugom svjetskom ratu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Three men, Stalin, Roosevelt and Churchill, sitting together elbow to elbow
"Velika trojka": Josif Staljin, Franklin D. Roosevelt i Winston Churchill za vrijeme Teheranske konferencija, 1943. godine

Saveznici u Drugom svjetskom ratu ili Savezničke sile jest termin za države koje su se tokom 2. svjetskog rata borile protiv Sila Osovine. Savez je uspostavljen sa namjerom da se zaustavi njemačka, italijanska i japanska agresija tokom rata koji je otpočeo napadom Nacističke Njemačke na Slobodni grad Gdanjsk.

Antinjemačka koalicija na početku rata (1. septembar 1939.) sastojala se od Francuske, Poljske i Velike Britanije kojima su se uskoro pridružile članice Commonwealtha (Kanada, Australija, Novi Zeland, Newfoundland i Južna Afrika).

Nakon što je početkom rata sarađivao s Njemačkom u podjeli Poljske, dok je u preostalim sukobima Saveznika i Sila Osovine ostajao neutralan, Sovjetski Savez se pridružuje Saveznicima tek u junu 1941. godine nakon što je napadnut od strane Njemačke i njenih saveznika u operaciji Barbarossa. SAD su se pridružile savezu u decembra 1941. nakon japanskog napada na Pearl Harbor, čime se formira neformalna "Velika trojka" sastavljena od lidera Velike Britanije, SSSR i SAD-a koji će donositi političke poteze ključne za tok rata i njegov krajnji ishod. Drugi ključni saveznici uključivali su Kinu, Indiju, Holandiju, Norvešku, Jugoslaviju, slobodne dijelove Francuske i dr.

Datumi pristupanja pojedinih država Saveznicima[uredi | uredi izvor]

Nakon njemačkog napada na Poljsku[uredi | uredi izvor]

Septembar 1939.[uredi | uredi izvor]

April 1940.[uredi | uredi izvor]

Nakon Lažnog rata[uredi | uredi izvor]

Nakon napada na Pearl Harbor[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "DECLARATION BY UNITED NATIONS". Book Department, Army Information School, Carlisle Barrack nars, Pa., May 1946 and ibiblio. 1. 1. 1942.
  2. ^ The Viceroy made the decision for all of India.
  3. ^ "United Nations member States – Growth in United Nations membership, 1945–present". United Nations. Arhivirano s originala, 28. 5. 2010. Pristupljeno 15. 5. 2010.