Sofija Chotek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sofija
SupružnikFranjo Ferdinand Austrijski
DjecaSofija od Hohenberga
Maksimilijan, vojvoda od Hohenberga
Ernest od Hohenberga
DinastijaHohenberg
OtacBohuslav Chotek
MajkaWilhelmine Kinsky von Wchinitz und Tettau
Rođenje1. mart 1868
Smrt28. juni 1914

Sofija, vojvotkinja od Hohenberga (1. mart 1868 - 28. juni 1914), historiji poznata kao Sofija Chotek (Sofija Hotek), bila je morganatska supruga nadvojvode Franje Ferdinanda Austrijskog.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Štutgartu u češkoj grofovskoj porodici, kao kćerka Bohuslava, grofa Chotek von Wognin i grofice Wilhelmine Kinsky von Wchinitz und Tettau.

Veza i brak s prijestolonasljednikom[uredi | uredi izvor]

Svoju vezu sa Franjom Ferdinandom, tada presumiranim nasljednikom austrijske carske krune, Sofija je krila godinama. Godine 1899. Franjo Ferdinand je uspio dobiti dozvolu od cara Franje Josipa za morganatski brak. To je značilo da Sofija neće postati nadvojvotkinja, neće biti član dinastije Habsburg, neće uživati carske i kraljevske privilegije, te da njena djece neće imati ni pravo na očeve titule ni pravo na nasljeđivanje trona.

Franjo Ferdinand i Sofija su vjenčani 1. jula 1900. godine u Reichstadtu. Jedini Habsburgovci prisutni vjenčanju bili su maćeha Franje Ferdinanda i njene dvije kćeri. Po vjenčanju Sofiji je data titula kneginje od Hohenberga s oslovljavanjem Njena Svijetlost. Godine 1909. uzdignuta je na nivo vojvotkinje i dobila oslovljavanje Njena Visost, ali njene titula vojvotkinje od Hohenberga nije bila nasljedna. Par je imao troje djece, od kojih je jedini sin tri godine nakon Sofijine pogibije dobio novu titulu vojvode od Hohenberga.

Atentat[uredi | uredi izvor]

Dana 28. juna 1914. godine u Sarajevu se održavala vojna vježba, koju je Franjo Ferdinand želio da posjeti. Iako mu je dato na znanje da u Sarajevu može doći do pobune, on je sa Sofijom ipak posjetio Bosnu i Hercegovinu. Prilikom obilaska Sarajeva na njega je Nedeljko Čabrinović izveo neuspješan atentat bombom. Prestolonasljednik je odlučio nastaviti vožnju u otvorenom automobilu po gradu, da bi njega i Sofiju samo 20 minuta kasnije iz pištolja ubio atentator Gavrilo Princip, član tajne organizacije Mlada Bosna.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]