Sporedni radnici Ministarstva magije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je članak o manje važnim djelatnicima Ministarstva Magije iz serije romana J. K. Rowling. Likovi Arthur Weasley, Percy Weasley, Cornelius Fudge, Barty Crouch, Dolores Umbridge, Ludo Bagman, Alastor Moody, Rufus Scrimgeour, Nymphadora Tonks i Kingsley Shacklebolt imaju svoje članke.

Broderick Bode[uredi | uredi izvor]

Broderick Bode
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
VjernostMinistarstvo magije
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Broderick Bode (umro januar 1996.) je bio Neizrecivac, tj. djelatnik Odjela tajni u Ministarstvu magije. U Harry Potteru i Redu feniksa bio je pod uticajem kletve Imperius koju je na njega bacio smrtonoša Lucius Malfoy kako bi za Lorda Voldemorta ukrao proročanstvo o njemu i Harryju. Bode je tokom pokušaja krađe ozlijeđen i poslan je u bolnicu svetog Munga; tokom božićnih praznika ga je zadavila prokrijumčarena Đavolja zamka (biljka) kako se ne bi doznalo ništa o planovima smrtonoša.

Amelia Bones[uredi | uredi izvor]

Amelia Bones
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosesijeda
VjernostMinistarstvo magije (podržavala Dumbledorea)
GlumacSian Thomas
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksa



Amelia Bones (umrla juli 1996.) je bila predstojnica Odjela magičnog pravosuđa. Opisana je kao vještica četvrtaste čeljusti sa sijedom kosom i monoklom.

Susan Bones, učenica iz Hufflepuffa s Harryjeve godine, je njena nećakinja. Njen brat, Edgar Bones, bio je član Reda feniksa tokom prvog rata i ubili su ga, zajedno s njegovom ženom i djecom, smrtonoše.

Madam Bones je bila članica Čarosudnog suda i predsjedala je Harryjevim suđenjem u Harry Potteru i Redu feniksa u kojem se Cornelius Fudge ponašao kao tužitelj, a Albus Dumbledore kao odbrana i svjedok. Unatoč Fudgeovom ponašanju prema Harryju, Madam Bones je uspjela držati u rukama konce tokom suđenja i Harry je velikom većinom proglašen nevinim.

Brutalno je ubio Voldemort lično, ubrzo nakon početka radnje Harry Pottera i Princa miješane krvi. Nakon njene smrti neki su članovi Reda feniksa pričali o njoj kao jednoj od najvećih vještica tog doba.

Amos Diggory[uredi | uredi izvor]

Amos Diggory
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesmeđa
DomHufflepuff (?)
Čistoća krvičista krv
VjernostMinistarstvo magije
GlumacJeff Rawle
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Amos Diggory radi u Odjelu za regulaciju i kontrolu magičnih stvorenja u Ministarstvu magije i prvi se put pojavljuje gotovo na početku Harry Pottera i Plamenog pehara. On je otac Cedrica Diggoryja. Unatoč svome sinu, koji je jako skroman, Amos se voli hvaliti njegovim postignućima. Jako je emocionalan i često se zna zanijeti. Porodica Diggory živi u blizini sela Ottery St. Catcpole, blizu porodice Weasley.

U Harry Potteru i Plamenom peharu Amos Diggory je pronašao Harryja, Rona i Hermionu ispod Tamnog znamena na Svjetskom metlobojskom prvenstvu i otvoreno je sumnjičio Harryja za prizivanje istog. Kada su našli Winky, vilu Bartyja Croucha u blizini, ispitivao je o onome što se dogodilo. Kasnije je zamolio Arthura Weasleya da izvuče Alastora Moodya iz nevolje onog dana kad su ga zapravo oteli Barty Crouch mlađi i Peter Pettigrew: mislio je da se radi o samo još jednoj lažnoj uzbuni i želio se pobrinuti da Moodyev novi posao u Hogwartsu ne bude ugrožen.

Amos je prije trećeg zadatka bio otvoreno nepristojan prema Harryju što je naljutilo Molly Weasley i vjerovatno bi se sukobili da ga nije spriječila njegova žena. Nakon smrti svoga sina zahvalio je Harryju što je vratio Cedricovo tijelo njemu i njegovoj ženi i uvjerio ga da ga njih dvoje ne krive za Cedricovu smrt.

Bertha Jorkins[uredi | uredi izvor]

Bertha Jorkins
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
VjernostMinistarstvo magije
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Bertha Jorkins (umrla juli 1994.) je bila djelatnica Ministarstva magije koju je ubio Lord Voldemort. Prije toga, Bertha je otkrila da je Barty Crouch mlađi još uvijek živ, ali je Crouch stariji ušutkao čarolijom za brisanje pamćenja, koja joj je pomutila pamćenje. Voldemort je mučio dok nije probio tu čaroliju, a ono što je otkrio pomoglo mu je da sazna da će se održati Tromagijski turnir i da je Crouch mlađi još uvijek živ. Voldemort je u Harry Potteru i Plamenom peharu te informacije iskoristio kako bi skovao plan za povratak u svoje tijelo i na vlast. Berthina je sjenka izašla iz Voldemortovog štapića tokom borbe između njega i Harryja na groblju, i omogućila je Harryju da pobjegne.

Bertha Jorkins je bila u Hogwartsu u isto vrijeme kad i James Potter i društvo. Bila je poznata kao tračerica. Sirius je opisao kao osobu "bez mozga" koja je želila sve da zna. Harry je također vidio u Dumbledoreovom Situ sjećanja kada je još bila učenica u Hogwartsu. Tada mu se tužakala jer je urekao neki učenik zbog njenog zadirkivanja.

Ludo Bagman se šalio na njen račun kako je zaboravljiva i pomalo senilna. Na taj način je opravdavao njen misteriozni nestanak. Ona je ustvari otišla na ljetovanje u Albaniju gdje se srela sa Crvorepom koji je odveo Voldemortu.

Bob Ogden[uredi | uredi izvor]

Bob Ogden
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
VjernostMinistarstvo magije
Glumacnitko
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Princ miješane krvi



Bob Ogden je prije svoje smrti radio u Odjelu magičnog pravosuđa. Njegovo je sjećanje bilo jedno od onih sjećanja o Voldemortu koje je Dumbledore pokazao Harryju. U tom sjećanju Bob Ogden je pokušao privesti Morfina, Voldemortovog ujaka. Morfinov otac Marvolo je tada otkrio da porodica Gaunt potiče od samog Salazara Slytherina, a saznao je i da je Meropa, Voldemortova majka, zaljubljena u bezjaka iz obližnjeg mjesta, Toma Riddlea starijeg, Voldemortovog oca. Ogden se kasnije vratio u kuću porodice Gaunt s pojačanjem i uhapsio Morfina i Marvola.

Moguće je da je Bob Ogden u rodbinskim vezama s Tiberiusom Ogdenom iz Čarosudnog suda.

Djelatnici Ministarstva spomenuti u prolazu[uredi | uredi izvor]

  • Bob, Odjel za regulaciju i kontrolu magičnih stvorenja
  • Croaker, Odjel tajni
  • Eric Munch, čuvar u predvorju
  • Perkins, Ured za zloupotrebu bezjačkih artefakata
  • Tiberius Ogden, član Čarosudnog suda.