Sutjeska (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sutjeska
Sutjeska prije kanjona
Države Bosna i Hercegovina
Dužina37 km
NV izvora1800 m
NV ušća430 m
Ulijeva se uDrina
SlivCrnomorski sliv
Lijeve pritokeJabušnica, Hrčavka i Bukovik
Desne pritokeSuški Potok, Perućica i Ždrijelo.

Sutjeska je 33 kilometra dugačka rijeka u istočnoj Bosni i Hercegovini.[1] Izvire na nadmorskoj visini od 1800 metara. Sutjeska je lijeva pritoka Drine. U Drinu se uliva južno od Foče na 430 metara nadmorske visine.

Nacionalni park[uredi | uredi izvor]

Rijeka je dio Nacionalnog parka Sutjeska i to je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, koji je poznat po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama. Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

Tok[uredi | uredi izvor]

Izvorišni dio rijeke Sutjeske nalazi se na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore u planinskom sistemu masiva visokih planina Volujaka (2336 m) i Vilišta (2133 m), na jugozapadnim padinama M. Vlasulje (1922 m) i zapadnim obroncima Kuka(1821 m) u Brdima. Gornji tok rijeke Sutjeske nastaje iz više stalnih, ali slabijih potočića koji izbijaju na jugoistočnoj strani kotline Čemerno. Ovi potočići se sastaju kod mjesta Žugovine, gdje obrazuju Sutjesku. Dužina toka rijeke Sutjeske je 37 km.

Sutjeska, prije polja kod Tjentišta, teče kroz uski kanjon, lomeći se o njegove kamene litice. Njena pritoka Perućica, koja dolazi sa sjeverozapadnih obronaka Maglića (2386 m) prolazi kroz predjele prašume, a na svom srednjem toku, na oko 3 km od ušća pravi vodopad Skakavac visine 75 m.

Glavne pritoke Sutjeske sa zapada su Jabušnica, Hrčavka i Bukovik, a sa istoka Suški Potok, Perućica i Ždrijelo. Sve ove vode parka su kristalno bistre i čiste, bogate potočnom pastrmkom i drugim oblicima života karakterističnim za te ekosisteme.

Historija[uredi | uredi izvor]

U novijoj historiji, u Drugom svjetskom ratu, na ovim prostorima se odvijala jedna od najtežih bitaka koje su partizanske snage vodile protiv združenih njemačko-italijanskih i kvinsliških trupa. Bitka na Sutjesci (Peta ofanziva, "Operacija Schwarz") odvijala se od 15. maja do 15. juna na prostorima Crne Gore, istočne Hercegovine i istočne Bosne, a završne borbe su se odigrale na području rijeke Sutjeske i planinama koje je okružuju. U spomen na ovaj događaj 1973. godine je podignuto Spomen obilježje Bitke na Sutjesci, vrijedno svjedočanstvo savremene arhitekture, skulpture i slikarstva, harmonizovano sa ambijentom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 26. 2. 2014. Pristupljeno 29. 12. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Sutjeska (rijeka) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.