Tereza Kesovija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tereza Kesovija
Osnovne informacije
Rođenje (1938-10-03) 3. oktobar 1938 (85 godina)
Dubrovnik, Kraljevina Jugoslavija
ŽanroviPop, klasična muzika, šansona
ZanimanjePjevačica
Karijera1961–danas
IzdavačiJugoton
PGP RTB
ZKP RTLJ
Croatia Records
Columbia Records
Dallas Records
EMI
Barclay Records

Tereza Kesovija (3. oktobar 1938) jest poznata hrvatska pjevačica zabavne muzike.[1][2][3]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Upravo u Dubrovniku, u kojem je Tereza živjela sprva skromno sa svojim ocem, pomajkom i bratom, počinje njena karijera osnovnim muzičkim obrazovanjem. Tereza je, kao maturantica srednje muzičke škole u Dubrovniku, na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na takmičenju mladih muzičara u Ljubljani 1958. Studij muzike započinje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake. U to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi nastup pred većim auditorijem imala je 1959. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Evropu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tokom karijere, koja traje 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. Sa festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora: Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Đelo Jusić, Stipica Kalogjera, Andrej Baša i drugi.

Terezinu internacionalnu karijeru obilježavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, na Kupu Evrope u Bernu, te festivalima u Meksiku, Sopotu i Antaliji. Dva puta Tereza je pjevala i na Pjesmi Eurovozije: 1966. kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom "Bien plus fort", kada je sa 0 bodova bila na posljednjem 17.mjestu zajedno s Italijom. A 1972. predstavlja Jugoslaviju s pjesmom "Muzika i ti", i osvaja 9. mjesto. Održala je međunarodne turneje po državama svijeta.

Francuska[uredi | uredi izvor]

Godine 1965. preselila se u Francusku, iako nije govorila francuski tokom 1960-ih i 1970-ih napravila je karijeru. U početku je pjevala u kabareima; uglavnom je pjevala u Carević kabareu. Izjavila je: "Šest teških mjeseci, ostajala sam u dimu do ranog jutra. Čekajući svoje nastupe nisam znala šta da radim. Sjedila sam sasvim sama i pušila cigaretu za cigaretom." Godine 1967. snimila je "Larinu pjesmu" "La chanson de Lara"iz filma Doktor Živago.

Bio je to njen prvi veliki francuski uspjeh rasprodat u više od 50.000 primjeraka. Nakon albuma La chanson de Lara snimila je svoj drugi francuski album C’est ma chanson sa pjesmom "Je l'aime, je l'aime". Rasprodat je u više od 160.000 primjeraka. Sa pjesmom "Bien plus fort", Grace Kelly je odabrala Terezu da predstavlja Monako na Euroviziji 1966. Francuska štampa ju je često nazivala La bête de scène ili Super-Dalida. Godine 1968. nastupa sa Enricom Maciasem na L'Olympia u Parizu. Bila je to njena druga Olimpija nakon 1966. Bila je na turneji po Francuskoj.

Za svoga boravka u Francuskoj Tereza surađuje s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Tino Rossi, Gilbert Becaud i Ritta Pavone. Vrhunac je njen solistički koncert u pariskoj Olympiji održan 1988. U ovu prestižnu dvoranu Tereza se vraća solističkim koncertom 2007. godine potvrdivši velikim uspjehom da i nakon 19 godina pauze ima vjernu publiku u Francuskoj. Na francuske top liste dospijeva ponovo 2008. pjesmom De la ou tu m'aimes.

1970-e[uredi | uredi izvor]

Tokom 1970-ih, postala je svjetski poznata zvijezda koja predstavlja jugoslovensku i francusku pjesmu širom svijeta. U Jugoslaviji je bila popularna njena pesma "Nono, moj dobri nono". Claudio Villa je snimio "Il tuo mondo", italijansku verziju Terezine "Nono", a Mireille Mathieu je snimila francusku verziju "Pour deux coeurs qui s'aiment". Nastupala je na mnogim poznatim festivalima (u Mexico Citiju, Rio de Janeiro, Sopotu, Palma de Mallorci, Sofiji, Istanbulu itd.). U Jugoslaviji je šest godina zaredom (1974–79) nagrađivana nagradom za najbolju pjevačicu godine.

Njeni nastupi na jugoslovenskim festivalima uvijek su završavani Terezinim trijumfom. Osvojila je mnogo zlatnih ploča i za to je više puta osvojila jugoslovensku nagradu za najboljeg prodavača ploča – Zlatnu pticu. Godine 1972. predstavljala je Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije sa "Muzika i ti" (Muzika i ti). Osvojila je deveto mjesto i snimila francusku obradu "La Musique et toi". Početkom 1970-ih iz Pariza se preselila u Zagreb, a svoju francusku karijeru pomalo je zanemarila. Godine 1978. vratila se sa svojom interpretacijom "Je suis née ce jour-là".

Snimila je za EMI nekoliko francuskih ploča. U to vrijeme imala je mnogo turneja po Rusiji, Egiptu, Meksiku, Japanu, SAD-u, Njemačkoj, Istočnoj Evropi itd. Krajem 70-ih bila je na vrhuncu slave. Sve njene ploče su nagrađene, pjevala je predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu i bila je Titova omiljena pjevačica. Njeni najveći hitovi s kraja 1970-ih su "Što je ostalo od ljubavi", "Zaboravi ako možeš", "Sviraj mi, sviraj", "Sve se vraća sve se plaća", "Na Stradunu..." i drugi.

1980-e[uredi | uredi izvor]

Tokom 1980-ih, nastavila je da putuje širom svijeta. Snimila je i nekoliko ploča u Francuskoj. Nastavila je da pobjeđuje na mnogim značajnim jugoslovenskim festivalima u Splitu, Zagrebu, Beogradu itd. Više puta je nagrađivana nagradom za najbolju jugoslovensku pevačicu godine i realizovala je zlatne, platinaste i dijamantske ploče, ali je najvažniji događaj bio u 1988, kada je nastupila u dvorani Olimpija u Parizu. Najavljen je kao događaj sezone. Kesovija je 1980-ih završio turneju po Skandinaviji i predstavljajući fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije na italijanskoj TV tokom Svjetskog prvenstva.

1990-danas[uredi | uredi izvor]

U deceniji nakon raspada Jugoslavije 1991, vodili su se ratovi širom bivše Jugoslavije, uključujući i Domovinski rat između 1991. i 1995. Imala je mnogo koncerata u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj za prikupljanje novca za obranu Hrvatske. Imala je nekoliko koncerata u Zagrebu sa Serge Lamom. Jacques Chirac odlikovao ju je 1999. viteškim zvanjem visokog odlikovanja umjetnosti i kulture. Odlikovana je i Zlatnom poveljom humanizma. Počela je rekonstruirati kuću iz 18. vijeka u blizini Dubrovnika. Bila je to kuća stare aristokratske porodice.

U novi milenijum ušla je sa svojim velikim hitom – "I ni me stra" (I nemam straha). Godine 2002. njen koncert iz Olimpije je izdan u CD izdanju. Ta 2002. je važna godina u njenoj karijeri, jer je imala nekoliko koncerata sa Michelom Legrandom, dobitnikom Oscara i Gremija, . Zajedno su odlično izveli Les parapluies de Cherbourgh, koji je proglašen za koncert godine. Godine 2005. proslavila je 45 godina karijere koncertom "Mojih 45 skalina" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Četvrti koncert u Koncertnoj dvorani Olimpija realizovala je 2007.[4] Bila je to njena velika turneja u Francuskoj.

Snimila je hrvatski album Zaustavi vrijeme. Bio je to treći najprodavaniji album u Hrvatskoj. Nakon 2008. godine obišla je Sloveniju, Makedoniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Godine 2010. proslavila je 50 godina na sceni koncertom "Još se srce umorilo nije" u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Lisinski. Njena konferencija za štampu povodom njenih prvih posleratnih koncerata u Srbiji bila je dosta propraćena, sa više od 200 novinara. Godine 2011. odlučila je da se vrati u Srbiju i Crnu Goru. Učestvovala je u humanitarnom radu, koji je uključivao i UNESCO-ve gala koncerte. Njena diskografija obuhvata 12 ploča objavljenih za Columbia Records, te oko 30 LP ploča, 70 singlova i 12 CD-a za druge izdavačke kuće.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Za svoj umjetnički rad Tereza je nekoliko puta bila nagrađivana prestižnim društvenim nagradama, među kojima su i Nagrada Vlaho Paljetak 1977, Nagrada "Zlatni Zagrebfest" (1995) za umjetnički doprinos Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe, te Nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu 2000. 1999. Tereza je odlikovana i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a ubrzo potom uručena joj je i Zlatna povelja humanizma. Tereza nastupa i na velikim koncertima UNICEF-a, prilikom kojih je upoznala i brojne zvijezde poput Charliea Chaplina, Richarda Burtona i Petera Ustinova. 2008. Hrvatska glazbena unija dodjeljuje Terezi posebnu nagradu "Status". 2009. Terezi Kesoviji dodijeljene su: nagrada grada Dubrovnika za životno djelo, Porin za životno djelo, te regionalna nagrada INDEXI za životno djelo.

Nositeljica je Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića,[5] a 2020. godine dobila je Nagradu za životno djelo općine Konavle.[6]

Karijera[uredi | uredi izvor]

U toku svoje karijere Tereza je snimila više od trideset LP i preko sedamdeset singlica, te desetak CD-ova, ali isto tako i veliki broj pjesama, koje nikada nisu našle svoje mjesto na nekom od nosača zvuka. Svoje pjesme Tereza je osim na hrvatskom jeziku, otpjevala i na osam drugih svjetskih jezika (slovenskom, italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španskom i portugalskom).

Festivali[uredi | uredi izvor]

Split na Prokurativi

Festival zabavne muzike Split:

  • 1962 Ćakule o siromajima (I nagrada publike i nagrada za tekst)
  • 1962 Boja sreće
  • 1962 Odrazi
  • 1963 Balada o tovaru (III nagrada publike)
  • 1964 Nima Splita do Splita (Duet: Toni Kljaković, I nagrada publike i II nagrada žirija)
  • 1964 Legenda o Miljenku i Dobrili (nagrada turističke zajednice)
  • 1965 Odrasli smo(III nagrada zirija)
  • 1965 Splite moj (Duet: Miro Ungar)(III nagrada publike)
  • 1965 Peškarija (Trio: Beti & Maruška)
  • 1965 Grade moj (Duet: Mišo Kovač)
  • 1966 Gradovi pokraj mora
  • 1967 Split je svit (Duet: Miro Ungar)(III nagrada publike)
  • 1967 Hoće li ikad doći?
  • 1968 Moje suze (II nagrada publike i III nagrada zirija)
  • 1968 Nema života bez ljubavi (Duet: Miro Ungar)
  • 1969 Nono, dobri moj nono (I nagrada publike i I nagrada internacionalnog žirija)
  • 1969 Sine, ne pitaj za oca
  • 1971 Voli me, voli me (Brončani grb Grada Splita: nagrada žirija jugoslavenskih gradova)
  • 1972 Rusticana (I nagrada žirija i II nagrada publike)
  • 1973 Nek' idu lađe (Zlatni grb Grada Splita: I nagrada publike)
  • 1974 Sunčane fontane (I nagrada žirija i II nagrada publike)
  • 1975 Nježne strune mandoline (Srebrni grb Grada Splita: II nagrada publike)
  • 1976 Sviraj mi, sviraj (Zlatni grb Grada Splita: I nagrada publike)
  • 1977 Ispijmo čašu sve do dna (Večer dalmatinske šansone: I nagrada)
  • 1977 Poljubi me s obje bande
  • 1979 Mladosti, moja lijepa radosti (II nagrada publike)
  • 1982 Ja sam pjesma (II nagrada žirija i nagrada za tekst)
  • 1983 Na kušinu (Duet: Silvije Petričić)
  • 1983 Promenade
  • 1985 Tajna života (II nagrada publike i nagrada za eleganciju)
  • 1986 Molim te, ostani (I nagrada publike)
  • 1986 Dalmatinko
  • 1986 Švora
  • 1987 Zapjevajmo prijatelji (I nagrada publike)
  • 1988 Još u meni ima vatre
  • 1988 Nima Splita do Splita (Večer splitskih biseri 1960-1970, II nagrada publike)
  • 1988 Moja mala pjesmo
  • 1989 Sunčane fontane (Večer splitskih biseri 1970-1980, III nagrada publike)
  • 1990 Ljubav je moj grijeh (Nagrada za najuspješniju pjevačicu Festivala svih vremena, III nagrada publike i nagrada za najbolju interpretaciju)
  • 1990 Molim te, ostani (Večer splitskih biseri 1980-1990, III nagrada publike)
  • 1992 Moja Dalmacija (III nagrada publike)
  • 1994 Nek' zapjeva stara klapa (III nagrada radio stanica)
  • 1995 Tamo sam rođena (Nagrada za najbolju interpretaciju)
  • 2007 Serenada Splitu (Nagrada za doprinos hrvatskoj muzičkoj kulturi)
  • 2010 Nima više one pisme (U revijalnom dijelu programa)
  • 2022. retrospektivni koncert Split pjeva Terezu (nagrada "Galeb")

Melodije hrvatskog Jadrana:

  • 1993 Pjevaj pjevaj Dalmacijo (III nagrada publike i radio stanica)
  • 1996 Pred tvojim vratima (III nagrada publike i II nagrada žirija, najbolji aranžman)
  • 1997 Ja sam tvoja muzika (II nagrada žirija i nagrada za aranžman)
  • 1998 Nikad ne reci nikad (nagrada "Legenda festivala")
  • 1999 I ni me stra (III nagrada publike)
  • 2000 Moja ljubavi
  • 2001 Ja jubin te zauvik (Nagrada za najbolju interpretaciju)

Zagrebfest:

  • 1963 Rastanimo se (III nagrada publike)
  • 1964 Golubovi(I nagrada žirija)
  • 1964 Stari vrtuljak
  • 1965 Otiš´o si (III nagrada publike)
  • 1965 Parkovi (Večer šansona: I nagrada publike)
  • 1970 Kad se jednom vratiš (I nagrada žirija i II nagrada publike)
  • 1970 Uspavanka za Ivu (Vecer sansona)
  • 1975 Zaboravi ako možeš (I nagrada publike)
  • 1976 Stare ljubavi (II mjesto publike)
  • 1976 I onda kradom gledam lice tvoje (Večer šansona, nagrada "Vlaho Paljetak")
  • 1977 Sve se vraća, sve se plaća (I nagrada publike)
  • 1978 Što je ostalo od ljubavi (I nagrada publike i I nagrada zirija)
  • 1979 Na Stradunu (I nagrada)
  • 1979 Neću misliti na te (Večer šansona)
  • 1983 Spomenar
  • 1984 Vrtuljak stari (Retrospektiva šansona)
  • 1985 Nije mi, nije lako (III nagrada publike)
  • 1985 Dobro nam došli (Večer pjesama o Univerzijadi, I nagrada žirija i I nagrada publike)
  • 1986 Pozdravi ga, vjetre (III nagrada publike)
  • 1987 Nemam te
  • 1990 Gdje ima srca tu sam i ja
  • 1995 Da nisam plakala
  • 1996 Još se srce umorilo nije
  • 1997 Sanjaj da te sanjam (Večer šansona)
  • 2002 Ti si grijeh (II mjesto publike)

Opatija - Dani jugoslovenske zabavne muzike:

  • 1961 Oči (I nagrada zirija)
  • 1961 Plavi nocturno (II nagrada publike)
  • 1963 Poruka mora
  • 1964 Stani (II nagrada publike)
  • 1968 Tvoj glas (I nagrada publike i žirija)
  • 1974 Mili moj

Dubrovnik Festa:

  • 2002 Pred tvojim vratima
  • 2003 Skalini od buže
  • 2004 Serenade
  • 2005 Sve dok bude i nas dvoje (duet Kemal Monteno)
  • 2006 Napitnica (duet Ivo Gamulin)
  • 2007 Dubrovniče slavni

Vaš šlager sezone:

  • 1975 San julske noći

SKOPJE

  • 1972 Ohrid i jas (II nagrada žirija i II nagrada publike)

FESTIVAL RADIO DIFUZIJE Beograd

  • 1959 Pjesma tipkačici“, 3. nagrada

Beogradsko proleće:

  • 1961 Sviđaš mi se
  • 1970 Stani, stani (II nagrada žirija)
  • 1978 Sva su moja proljeća u meni (I nagrada publike i I nagrada žirija, koncert
  • 1979 Ljubomora
  • 1983 Divlja strast

MESAM:

  • 1984 Sutra je novi dan
  • 1986 Moja posljednja i prva ljubavi (I nagrada publike i nagrada za najbolju interpretaciju, te nagrada za pjevačicu godine Jugoslavije

Melodije Istre i Kvarnera:

  • 1996 Nikada te nisan prokljela (Nagrada za najbolju interpretaciju)
  • 1997 Za ljubav san dala se (Grand Prix)
  • 1998 Lipa mladosti moja
  • 2022. O, moj cvite (nagrada "online" za najveci broj pregleda na kanalu MIK na You Tube-u)

Večeri dalmatinske šansone - Šibenik:

  • 1998 Jer to je ljubav
  • 2001 Ne traži dalje (nagrada Dalmatinski sansonijer)

Arenafest:

  • 1994 To sam ja (I nagrada zirija)

Zadarfest:

  • 1996 Ja ti samo pjevat' mogu

Neumfest:

  • 1996 Zelena narandža
  • 1997 Mediteranski plesovi

Melodije Mostara:

  • 1997 Dok istina postoji (II nagrada zirija)

Marko Polo Fest:

  • 2000 Sastala se stara klapa (Grand Prix festivala)

Eurovision Song Contest:

  • Bien plus fort (predstavnica Monaka 1966, Eurovizija: 17 mjesto)
  • Muzika i ti (predstavnica Jugoslavije (Hrvatske) 1972, Eurovizija: 9 mjesto)
  • Mili moj (Jugovizija 1974, 10 mjesto)
  • Tko mi je kriv (Jugovizija 1987, 3 mjesto)
  • Zlatni ključ sudbine (Dora 2001, 16 mjesto)

Festival kajkavske popevke - Krapina:

  • 1974 - Stiha dojdi dragi
  • 1986 - Popevka za ljubav (I nagrada publike i Grand Prix festivala)
  • 1989 - Popevleju ftice, jos Zagorje spi
  • 1992 - Beli cveti
  • 1994 - Bumo dugo, dugo, samiž
  • 1995 - Raspelo
  • 1996 - Bumo ti dosli
  • 1997 - Korune
  • 1998 - Sneg je beli pokril nase roze
  • 2002 - I nek zorje ostaneju tam
  • 2013. - Nalukni se

Brodfest:

  • 2003 - Dubrovniče, pozdravi ravnicu

Ostali i internacionalni festivali:

Pjesma ljeta:

  • 1969 - Zar ima nešto ljepše na tom svijetu (II nagrada publike)

Sisak:

  • 1971 - Ti si meni sve (Zlatni glas Jugoslavije)

St. Vincent:

  • 1962 - Tango della gelosia

Rio de Janeiro:

  • 1969 - Je t'aime est la Terre est blue (nagrada medjunarodne kritike)

Bern:

  • 1970 - La flaute et violoncelle (I nagrada na Muzičkom kupu Evrope)

Lugano:

  • 1970 - Due ragazze

Mexico:

  • 1971 - Ti si meni sve

Sopot:

  • 1971 - Zar ima nešto ljepše na tom svijetu (II nagrada publike i nagrada fotoreportera)

Istanbul:

  • 1976 - I am waiting for you (nagrada za najboljeg interpretatora)

Antalija:

  • 1986 - Dalmatinko

Portorož:

  • 1982 - Ja sam pjesma (I nagrada žirija)
  • 2004 - Povej mi

Palma de Majorka:

  • 1976 - Sanjam i plačem

Prag, Intertalent:

  • 1987 - Moja posljednja i prva ljubavi

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Tereza je već pri početku karijere postizala uspjehe, prvenstveno visokim plasmanima na festivalskim natjecanjeima diljem bivše Jugoslavije, no kada se tome pribroji 5 domaćih albuma na #1 top ljestvice prodaje, 3 domaćih kompilacije na #1 prodaje, 5 domaćih extended play ploča na #1 prodaje, 20 domaćih singlica na #1 prodaje i 9 domaćih solo pjesama na #1 radijskih top ljestvica; 5 stranih albuma na #1 prodaje i 5 EP na #1 prodaje - Tereza je nesumljivo najprodavanija i najslušanija hrvatska pjevačica svih vremena.

No, Terezin najveći uspjeh je bio othrvati se strahotama rata i uzdići se na svoje noge, bez igdje ikoga kako bi se kao Feniks vratila i bila jača nego ikada.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Domaća diskografija – album:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1971. "To je Tereza" Jugoton #2
1974. "Tereza" PGP RTB #8
1975 . "Nježne strune mandoline" Jugoton #1
1976 . "Stare ljubavi" Jugoton #1
1978 . "Tereza – Sva su moja proljeća" Jugoton #1
"Što je ostalo od ljubavi" Jugoton #1
1979. "Poljubi me" Jugoton #2
1981. "Sanjam" PGP RTB #4
1982. "Ja sam pjesma" PGP RTB #2
"Sinoć, kad sklopih oči" ZKP RTVLJ #14
1983. "Na kušinu" PGP RTB #2
"Spomenar" PGP RTB # 22
1985. "Pronađi put - original" Jugoton #2
"Pronađi put – dopunjena verzija" Jugoton #1
1986. "Molim te, ostani" Jugoton #2
1987. "Moja posljednja i prva ljubavi" Jugoton #3
1989. "Nezaboravne melodije" Orfej RTZ #12
1990. "Ljubav je moj grijeh" Croatia Records #16
1995. "To sam ja" Tutico/Croatia Records #5
1999. "Samo malo intime" Croatia Records #5
2007. "Zaustavi vrijeme" Dallas Records #10

Domaća diskografija – live album:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1985. "Bokelji i Tereza" PGP RTB #32
"Koncert v Cankarjevem domu" RTVLJ #10
"Koncert na Jezuitskom trgu“ Jugoton #14
1986. "Koncert u Kneževu dvoru“ Jugoton #15
1988. "Live `a l'Olympia" Jugoton #11
2003. "S druge strane sna (live)" Croatia Records #4
2008. "Live a l`Olympia" Dallas Records #19

Domaća diskografija - kompilacij:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1980. "Moja splitska ljeta #1" Jugoton #1
1981. "Tereza" Jugoton #1
1983. "Prijatelji stari gdje ste" Jugoton #2
1984. "Ponovni susret" PGP RTB #3
1988. "Moja splitska ljeta 2" Jugoton #1
1991. "Gold Mix Tereza" Melody # 38
1997. "Kad jednog dana prisjetim se svega" Croatia Records #5
1999. "Gdje ima srca tu sam i ja" Croatia Records #9
2000. "Spomenar (kompilacija)" Taped Pictures #49
2001. "Ja sam pjesma (kompilacija)" Taped Pictures #52
2002. "Kronologija" Perfect Music/Croatia Records #62
2005. "Mojih 45 skalina" Croatia Records #29

Domaća diskografija – extended play:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1961. "Kroz plač" Jugoton #18
1962. "Potraži me" Jugoton #37
"Čakule o siromajima" Jugoton #12
1964. "Portret" Jugoton #10
"Split '64 – ploča #3" Jugoton #1
1965. "Split '65 – ploča #1" Jugoton #2
1966. "Još mnogo jače" Jugoton #2
"Larina pjesma" Jugoton #1
1974. "Gitara Romana" PGP-RTB #5
1976. "Stare ljubavi" Jugoton #1
1986. "Molim te ostani" Jugoton #1
1989. "Lambada" Jugoton #19

Domaća diskografija – singlovi:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1960. "Sviđaš mi se / Pjesma tipkačice" Jugoton #20
1961. "Oči / Plavi nocturno" Jugoton #12
"Margellina / Sjećanje na Italiju" Jugoton #15
1963. "Poruka mora " Jugoton #14
"Balada o tovaru" Jugoton #18
"Rastanimo se" Jugoton #20
1964. "Stani" Jugoton #10
"Nima Splita do Splita / Legenda o Miljenku i Dobrili" Jugoton #1
"Golubovi / Stari vrtuljak" Jugoton #10
"Molim oproštaj tvoj" Jugoton #1
1965. "Otišao si / Parkovi" Jugoton #7
1966. "Još mnogo jače“ / Bien plus fort" Jugoton #2
"Gradovi pokraj mora" Jugoton #5
1967. "Split je svit / Hoće li ikada doći]]" Jugoton #4
"To je moja pjesma" Jugoton #1
1968. "Tvoj glas / Volim volim" Jugoton #1
"Moje suze / Nema života bez ljubavi" Jugoton #3
1969. "Zemlja je plava / Jedan list je pao" Jugoton #4
"Daleko si ti / Ljubav je kao lanac" Jugoton #3
"Nono, dobri moj nono / Sine ne pitaj za oca" Jugoton #1
"Zar ima nešto ljepše“ Jugoton #2
"Sutra“ / "Simfonija“ Jugoton #8
1970. "Bolujem ja“ / "Lijepa Janja“ Jugoton #12
"Daj da pijam“ / "Pjesma srcu“ Jugoton #10
"Kad se jednom vratiš“ / "Uspavanka za Ivu“ Jugoton #6
"Stani, stani“ / "Pismo sinu“ Jugoton #4
1971. "Put u raj“ / "Moja jedina misao“ Jugoton #5
"Ti si meni sve“ / "Jedna klupa, jedan kut“ Jugoton #2
"Voli me, voli me“ / "Za sve srca ovog svijeta“ Jugoton #2
1972. "Muzika i ti“ / "Prvi cvijet“ Jugoton #1
"Rusticana“ / "O kad te nima!“ Jugoton #2
"Avantura“ / "Vjerujemo jedno drugom“ Jugoton #1
"Koraci“ / "Govori tiše“ Jugoton #2
"Kad porasteš sine“ / "Pokreni svijet pokreni život“ Jugoton #1
1973. "Spavaj, spavaj mili moj“ / "Sreću čine male stvari“ Jugoton #3
1974. "Mili moj“ / "Ne ovo ne ono“ Jugoton #6
"Ponovo bi ruke htjele“ / "Slobodna sam“ Jugoton #6
"Sunčane fontane“ / "Otovori prozore sna“ Jugoton #1
"Tebe majka čeka“ / "Kad porasteš sine“ Jugoton #7
1975. "Anđele moj anđele“ / "Nitko na tom svijetu“ Jugoton #8
"Nježne strune mandoline“ / "Bez tebe bez ljubavi“ Jugoton #1
"San julske noći“ / "Natanijel“ Jugoton #1
"Zaboravi ako možeš“ / "Da sam te prije srela“ Jugoton #3
1976. "Forza maestro“ / "Voljela sam sve što i on voli“ Jugoton #1
"Sanjam i plačem“ / "Čekam te“ Jugoton #6
"Sviraj mi sviraj“ / "Život moj život moj“ Jugoton #1
"I onda kradom gledam lice tvoje“ Jugoton #4
"Stare ljubavi“ / "Zar ljubav ti ne znači ništa“ Jugoton #1
1977. "Moja te ruka traži“ / "Ne skrivaj od mene svoje lice“ Jugoton #1
"Poljubi me s obje bande“ / "Ispijomo čaše sve do dna“ Jugoton #1
"Sve se vraća sve se plaća“ / "Još jedan dan“ Jugoton #1
1978. "Sva su moje proljeća u meni“ / "Nisam znala“ Jugoton #1
"Što je ostalo od ljubavi“ / "Miholjice“ Jugoton #1
1979. "Ljubomora“ / "Malo je radosti“ Jugoton #2
"Disco 79“ Jugoton #4
"Mladosti, moja lijepa radosti“ / "Prijatelji“ Jugoton #1
"Na Stradunu“ / "Neću misliti na te“ Jugoton #2
1980. "Kad sam s tobom“ / "Kokolo“ Jugoton #5
"Poljubi me“ / "Ostali smo prijatelji“ PGP-RTB #2
"Jugoslavio volim te“ / "Moja ljubav moj je dom“ Jugoton N/A
"Kad porasteš sine“ / "Odrastao sam majko“ Jugoton #4
1981. "Sanjam“ / "Čemu to“ PGP-RTB #1
1982. "Sinoć kad sklopih oči“ / "Na brijegu kuća mala“ ZKP RTLj #3
1983. "Na kušinu“ / "Promenade“ PGP-RTB #2
1985. "Nije mi nije lako“ / "Dobro nam došli“ Jugoton #6

Domaća diskografija – solo na ljestvicama:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1974. "Stiha dojdi dragi“ Jugoton #6
1982. "Ja sam pjesma“ PGP-RTB #1
1983. "Spomenar“ PGP-RTB #5
"Divlja strast“ PGP-RTB #7
1984. "Vrtuljak stari“ PGP-RTB #6
"Sutra je novi dan“ PGP-RTB #1
1985. "Tajna života“ PGP-RTB #1
1986. "Popevka za ljubav“ Jugoton #3
"Pozdravi ga vjetre“ Jugoton #2
"Moja posljednja i prva ljubavi“ Jugoton #2
1987. "Zapjevajmo prijatelji“ Jugoton #1
"Nema te“ Jugoton #6
"Tko mi je kriv“ PGP-RTB #3
"Popevleju ftice, Zagorje spi“ Jugoton #14
1990. "Gdje ima srca tu sam i ja“ Jugoton #3
"Ljubav je moj grijeh“ Jugoton #16
1992. "Moja Dalmacija“ Croatia Records #2
"Beli cveti“ Jugoton #14
1993. "Pjevaj pjevaj Dalmacijo mati“ Croatia Records #2
1994. "Nek zapjeva stara klapa“ C.R. #2
"To sam ja“ C.R. #2
"Bumo bumo dugo sami“ CR #16
1995. "Tamo sam rođena“ CR #4
"Raspelo“ CR #44
1996. "Bumo ti došli“ CR #26
"Zelena naranča“ CR #2
"Nikad te nisam prokljela“ CR #3
"Ja ti samo pjevat mogu“ CR #19
"Još se srce umorilo nije“ CR #6
1997. "Pred tvojim vratima“ CR #1
"Sanjaj da te sanjam“ CR #69
"Dok istina postoji“ CR #66
"Mediteranski plesovi“ CR #106
"Za ljubav sam dala sve“ CR #30
"Ja sam tvoja muzika“ CR #2
"Korune“ CR #10
1998. "Nikad ne reci nikad“ CR #16
"Jer to je ljubav“ CR #8
"Lipa mladosti moja“ CR #50
"Sneg se beli pokraj naše rože“ CR #33
1999. "I ni me stra“ CR #1
"Samo malo intime“ CR #1
2000. "Moja ljubavi“ CR #16
"Sastala se stara klapa“ CR #40
2001. "Ja jubin te zauvik“ CR #1
"Ne traži dalje“ CR #16
"Pred tvojim vratima“ CR #10
2002. "Ti si grijeh“ CR #8
"I nek' Zagorje ostaneju tam“ CR #22
2003. "Dubrovniče pozdravi ravnicu“ CR #4
"Skalini od Buže“ CR #134
2004. "Serenade“ CR #18
2005. "Sve dok bude bilo i nas dvoje“ CR #5
2006. "Napitnica“ CR #21
2007. "Dubrovniče slavni“ CR #26
"Serenada Splitu“ CR #106
"Zaustavi vrijeme“ Dallas Records #2
2008. "Nauči me“ CR #3
"Tko mi je kriv“ CR #3

Strana doskografija – album:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1969. "C´est ma chanson" EMI #1
1970. "Tereza & Miro" Amiga #1
1971. "Tereza Kesovija" Melodija #1
1973. "Tereza & Julio Live in Bulgaria" Balkanton #1

Strana doskografija – singlovi i EP:

Godina Naziv Izdavač Stanje na top ljestvicama
1964. "Chitarra Romana" Melodija #4
1965. "Tu viens de tres loin" / Demain Disques #5
1966. "Bien plus fort" Columbia #2
"Chanson de Lara" Columbia #1
1967. "Non c'est ne pas toi" Columbia #3
"Bonjour ma cherie" Columbia #4
1968. "Donne moi l'amour" Columbia #2
"La maison du pritemps" Columbia #2
"Le Nil et le jourdain" Columbia #6
1969. "C'est ma chanson" Columbia #2
"La contessa di Hong-KOng" Columbia #3
"Ce matin-la" Columbia #2
1970. "je l'aime, je l'aime" Columbia #1
"Dammi un po d'amor" Columbia #1
1971. "Vorbei vorbei" Columbia #1
"O, no; o, no" Philips #1
1972. "La musique et toi" Barcaly #2
"Ni l'un ni l'une" Barclay #6
1973. "L'amour qu'il nous reste a vivre" RCA #2
1974. "Je suis nee ce jour la" RCA #1
1980. "Yugoslavia" CBS #11
1982. "Por presque rien" CBS #2
1983. "Hey! La haut" Flarenasch #2
1984. "Ma vie recommence" Carrere #4
2008. "Tout mes larmes" Dallas #6
2009. "De la ou tu m'aimes" Dallas #3

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kesovija, Tereza - Hrvatska enciklopedija". www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 2. 4. 2024.
  2. ^ "Kesovija, Tereza | Proleksis enciklopedija". proleksis.lzmk.hr. Pristupljeno 2. 4. 2024.
  3. ^ "KESOVIJA, Tereza - Hrvatski biografski leksikon". hbl.lzmk.hr. Pristupljeno 2. 4. 2024.
  4. ^ "Predstavljen DVD Tereze Kesovije" Arhivirano 24. 2. 2009. na Wayback Machine, Dubrovački list
  5. ^ "Odluka kojom se odlikuju Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića". narodne-novina.nn.hr. Narodne novine. 7. 7. 1995. Pristupljeno 30. 12. 2020.
  6. ^ "Nagrada za životno djelo Općine Konavle dodijeljena Terezi Kesoviji". cmc.com.hr. Croatian Music Channel. Pristupljeno 30. 12. 2020.