Ulaz/izlaz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U računarstvu, ulaz/izlaz ili U/I (engleski: Input/output, I/O) jest komunikacija između sistema za obradu informacija, kao što je računar, sa čovjekom ili drugim sistemom za obradu informacija. Informacija je signal ili podatak koji sistem prima a izlazi su signali ili podaci koji se šalju iz njega.

Ulazno/izlazni uređaji su dijelovi hardvera koje čovjek (ili drugi sistem) koristi za komunikaciju sa računarom. Na primjer, tastatura ili računarski miš su uređaji za unos, dok su monitori i pisači izlazni uređaji. Uređaji za komunikaciju između računara, poput modema i mrežnih kartica, obično izvode i ulazne i izlazne operacije.

Interakcija između računara i čovjeka proučava se u području interakcije čovjek-računar.

U računarskoj arhitekturi kombinacija CPU-a i glavne memorije, u koju CPU može čitati ili pisati direktno pomoću pojedinačnih instrukcija, smatra se mozgom računara. Svaki prijenos informacija u ili iz CPU/memorijske kombinacije, na primjer čitanje podataka s diska, smatra se U/I.[1] CPU može osigurati memorijski mapiran U/I koji se koristi u računarskom programiranju niskog nivoa, npr. u implementaciji upravljačkih programa uređaja, ili mogu omogućiti pristup U/I kanalima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Null, Linda; Julia Lobur (2006). The Essentials of Computer Organization and Architecture. Jones & Bartlett Learning. str. 185. ISBN 0763737690. Arhivirano s originala, 20. 12. 2016. Pristupljeno 11. 12. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]