Viktor Krum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Viktor Krum
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
Boja očijusmeđa
ŠkolaDurmstrang
Čistoća krvičistokrvan
Vjernost-
GlumacStanislav Ianevski
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Viktor Krum (Виктор Крум) je fiktivni lik iz romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. U filmskim adaptacijama romana glumi ga Stanislav Ianevski.

Krum je tragač u bugarskoj metlobojskoj ekipi. Mnogi ga smatraju genijem zato što je sa svega osamnaest godina uspio postati svjetski poznat igrač metloboja u međunarodnoj metlobojskoj ligi. Unatoč svojem uspjehu i slavi, ili možda zbog njih, Krum se čini nesretnim i usamljenim te veoma tihim i rezerviranim, iako Hermiona Granger tvrdi da je zapravo veoma draga osoba.

Krum i neke njegove kolege iz Durmstranga su doputovali u Hogwarts kako bi se takmičili za mogućnost da predstavljaju svoju školu na Tromagijskom turniru. Krum je postao prvak Durmstranga. Drugi ga često promatraju sa sumnjom zbog Durmstrangovog ugleda škole koja podučava crnu magiju, ali i s divljenjem zbog njegovih sportskih uspjeha.

Krumov je štapić napravljen od grabovine, a u jezgri mu se nalazi zmajevsko srčano vlakno. Štapić je dug dvadeset pet i pol centimetara te 'deblji nego što je uobičajeno i prilično krut'.

Na utakmici Svjetskog prvenstva u metloboju za naslov prvaka između Bugarske i Irske je uhvatio zvrčku i tako završio utakmicu koju je ipak dobila Irska i tako osvojila prvenstvo.

Tokom Tromagijskog turnira zabljubio se u Hermionu Granger. Često je posjećivao knjižnicu u Hogwartsu kako bi je mogao gleadati. U drugom zadatku je Krum morao spasiti Hermionu koja je izabrana kao njemu najvažnija osoba. Krumova veza s Hermionom je kod Rona Weasleya, koji je ironično bio Krumov ljubitelj, izazvala ljubomoru.

Na kraju Harry Pottera i Plamenog pehara Durmstrangovim se brodom vraća u svoju školu. Ne pojavljuje se u petoj knjizi, ali Hermiona mu piše barem jedno dugo pismo godišnje, što pokazuje da održavaju kontakt. Unatoč njegovom pozivu, Hermione ga ipak nije posjetila u Bugarskoj. Nakratko, u poglavlju "Treći zadatak", saznaje se nešto i o Krumovim roditeljima. Čini se da je on od majke naslijedio tamnu kosu, a od oca veliki nos.

J. K. Rowling je izjavila da će se Krum pojaviti u sedmoj knjizi.

Njegovo prezime Krum je uzeto od poznatog Bugarskog vladara iz 9. vijeka, a ime Viktor na latinskom znači pobjednik.

Ostalo[uredi | uredi izvor]