Vilim IV, veliki vojvoda Luksemburga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vilim IV
Veliki vojvoda Luksemburga
Vladavina17. novembar 1905 - 25. februar 1912
PrethodnikAdolf
NasljednikMarija Adelajda
SupružnikMarija Ana Portugalska
DjecaMarija Adelajda, velika vojvotkinja Luksemburga
Šarlota, velika vojvotkinja Luksemburga
Antonija Luksemburška
Elizabeta Luksemburška
Sofija Luksemburška
DinastijaNassau-Weilburg
OtacAdolf, veliki vojvoda Luksemburga
MajkaAdelhajda od Anhalt-Dessaua
Rođenje22. april 1852
Smrt25. februar 1912

Vilim IV (Wilhelm Alexander; 22. april 1852 - 25. februar 1912) je bio peti veliki vojvoda Luksemburga.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Bio je najstarije dijete Adolfa, luksemburškog velikog vojvode i zbačenog vojvode Nassaua, i princeze Adelhajde od Anhalt-Dessaua.

Brak[uredi | uredi izvor]

Vilim i njegov otac su bili protestanti (luterani), a vladali su zemljom čije je stanovništvo bilo uglavnom rimokatoličko. Vilim je odlučio oženiti rimokatoličku princezu, Mariju Anu Portugalsku, kako bi rimokatolička zemlja kojom je vladao jednoga dana dobila rimokatoličkog vladara. On sam nikada nije napustio protestantsku vjeru. Njegov otac je prvo odbio odobriti taj brak, ali je kasnije pristao pod uvjetom da sinovi rođeni iz tog braka budu protestanti, a kćerke mogu biti rimokatolkinje. Iz njihovog braka rođeno je šest kćerki, ali nijedan sin.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Naslijedio je oca po njegovoj smrti 1905. godine kao veliki vojvoda Luksemburga i titularni vojvoda Nassaua. Iste godine umro je njegov amidža Nikola Vilim, jedini muškarac podoban da naslijedi Vilima IV. Sin Nikole Vilima je bio rođen iz morganatskog braka, pa nije imao nasljedna prava. Godine 1907. Vilim IV je to potvrdio i za svoju nasljednicu odredio svoju najstariju kćerku, Mariju Adelajdu.

Smrt i nasljednici[uredi | uredi izvor]

Vilim IV je umro 1912. godine. Naslijedila ga je njegova najstarija kćerka, Marija Adelajda, a zemljom je do njenog osamnaestog rođendana upravljala Vilimova udovica. Nakon Marije Adelajda Luksemburgom je vladala Vilimova druga kćerka, Šarlota, čiji potomci i danas vladaju Luksemburgom.