Wikipedia:Pisanje boljih članaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ova stranica daje savjete o tome kako napisati bolji članak, uključujući informacije kako napraviti članak jasnim, preciznim i relevantnim za čitatelja.

  • Možete postaviti pitanja o gramatici bosanskog jezika i njihovoj upotrebi na Čaršiji
  • Ako želite pregledati neke od najboljih članaka Wikipedije, pogledajte stranice: Odabrani članci i Dobri članci.
  • Za informacije o tome kako citirati izvore, pogledajte Wikipediju: Citiranje izvora.
  • Za naše smjernice o stilu, pogledajte Wikipedia: Stilski priručnik i njegove podređene stranice, navedene u predlošku s desne strane.
  • Da biste saznali više o označavanju u člancima na Wikipediji, pogledajte Wikipedia: Kako urediti stranicu.

Raspored[uredi izvor]

Raspored je bitan. Dobri članci počinju sa uvodom, a nastavljaju sa jasnom i preglednom strukturom, te završava sa referencama i izvorima za članak.

Struktura članaka[uredi izvor]

Uvod[uredi izvor]

Dobri članci imaju dobar uvod. Mnogi ne pročitaju više od samog uvoda. Bitno je naznačiti ukratko o čemu se radi na članku, kasnije podrobno o svemu po naslovima i podnaslovima.

Odlomci[uredi izvor]

Odlomci bi trebali biti čitljivi, ali dovoljno dugi da dovoljno govore čitaocu. Predugi odlomci bi trebali biti podijeljeni.

Naslovi[uredi izvor]

Naslovi daju jasnoću i strukturu članku.

Naslovi prate hijerarhiju, tako da vi trebate početi sa nivo 2 Naslovom (==Naslov==) i tako dalje. Pogledajte Wikipedia:Stilski_priručnik#Zaglavlje_sekcije.

Slike[uredi izvor]

Ako hoćete ubaciti slike, nađite povoljno mjesto za to, i blizu nečega što to treba da ilustruje.

Kako predstaviti članak[uredi izvor]

Članci trebaju biti formalni, bezlični, i nepristrasni.

Wikipedia nije uputstvo, udžbenik ili naučni časopis. Članci i ostali enciklopedijski sadržaj bi trebao biti pisan na formalan način, i odvojen od bilo kakvih emocija i zauzimanja strana. Članci koji su dobro napisani možete potražiti na Dobri članci i Odabrani članci. Formalni stil pisanja znači da članci ne bi smjeli biti pisani koristeći tehnički žargon, sleng, govorne izraze, pravni jezik, koji bi mogli biti nejasni prosječnom čitaocu.

Članci ne bi trebali biti pisani iz prvog ili drugog lica. Također, nemojte koristiti novinarski stil, kojim želite nekoga ubjediti u nešto. Ne uključujte emocije i ostala pogrešna tumačenja.

Predstavite činjenica sa izvorima, bez agende, bez uljepšavanja, bez zauzimanja strana. Ne bi trebali praviti članak tako što bi predstavili informacije kao duge pobrojane stavke, liste ili tabele. Bolje je da to uradite kao normalne odlomke, i predstavite to u proznom stilu koji bi bio jasan svima.