Posljednji dani Pompeja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Posljednji dani Pompeja
Posljednji dani Pompeja (poster).jpg
Režiser Mario Bonnard
Sergio Leone
Producent Paolo Moffa
Lucio Fulci
Scenarist(i)
Uloge Steve Reeves
Christine Kaufmann
Fernando Rey
Muzika Angelo Francesco Lavagnino
Žanr Epski film
Kinematografija Antonio L. Ballesteros
Montaža Eraldo Da Roma
Julio Peña
Produkcija Cinematografica Associati (CI.AS.)
Domiciana
Procusa
Transocean-Film
Distributer Filmar
Premijera 12. novembar 1959.
Trajanje 100 minuta
Zemlja Italija
Španija
Zapadna Njemačka
Jezik Italijanski

Posljednji dani Pompeja (italijanski: Gli ultimi giorni di Pompei) italijanski je epski film, koji je režirao Sergio Leone. Mario Bonnard, koji je trebao biti režiser ovog filma, razbolio se već prvog dana snimanja, pa su Leone i scenaristi dovršili film.

Film karakteriziraju lijepi kadrovi urađeni CinemaScopeom, neočekivano raskošan dekor, a to je i jedan od mnogih filmova snimljenih u studijima Cinecittà u Rimu tokom 1960-ih, kad su u modi bili tzv. "peplum"-filmovi, ili na engleskom "mač-i-sandale" filmovi. Tu modu pokrenuo je Pietro Francisci svojim filmom Heraklovi podvizi (1958), koji je u SAD-u objavljen pod naslovom Hercules.

Film je zanimljiv i kao primjer ranog rada Sergia Leonea, koji će uskoro postati međunarodno popularan zahvaljujući nizu tzv. špageti-vesterna s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Upotrebom širokog kadra, kao i sklonošću ka živopisnom prikazu nasilja i neobičnim preokretima u radnji, Leone pokazuje svoj talent za vizuelno, koji će ga uskoro lansirati do režiserske slave.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]