Potočka zijalka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Potočka zijalka, pogled na pećinu iz doline

Potočka zijalka je pećina koja se nalazi u Sloveniji, Karavankama, na nadmorskoj visini od 1700 m, na jugozapadnom dijelu planine Olševe, nad Logarskom dolinom. Danas je značajan arheološki i paleontološki lokalitet iz paleolitskog perioda (aurignacijena). Pećina je dužine 110 m, a širine 40 m.

Arheološka iskopavanja[uredi | uredi izvor]

Srečko Brodar, slovenski paleontolog, vršio je arheološko istraživanje koje je počelo 1928. godine i trajalo 8 godina. U kulturnim slojevima je ustanovljeno 40 životinjskih vrsta, od kojih je bilo najviše ostataka pećinskog medvjeda, u ulaznom dijelu pećine otkriveno je više od 300 kamenih artefakata (uglavnom su prisutni rezači i strugači) i 51 koštani šiljak. Nalazi se čuvaju u Pokrajinskom muzeju u Celju.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Praistorija Jugoslovenskih zemalja, 1, Sarajevo, 1979.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]