Potočna zlatovčica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Potočna zlatovčica
Salvelinus fontinalis Prague Vltava 5.jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Siluriformes
Porodica Salmonidae
Rod Salvelinus
Vrsta Salvelinus fontinalis

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Leđa su joj maslinasto do tamnozeleno i mramorisana, bokovi su žutobijeli sa svjetlijim tačkama, trbuh je bijel ili crvenkast. U periodu mrijesta, trbuh je izrazito crven. Na leđima i repnom peraju postoje tamne pjege. Na tijelu se nalazi manji broj crvenih pjega. Po krupnim svjetlim pjegama, zlatovčice se razlikuju od drugih salmonida koje žive na području BiH. Crvene pjege mogu biti sa svijetlim obrubom ili bez njega. U vodama BiH, dostignu dužinu do 50 cm i težinu oko 1 kg.

Navike, staništa rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Današnje rasprostranjenje zlatovčica u BiH nije dovoljno proučeno. Poznata je populacija iz izvorskog dijela rijeke Bosne. Hrani se planktonima, puževima i školjkama.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Potočne zlatovčice se mrijeste od oktobra do marta. Polno je zrela između druge i treće godine, kad je dugačka 15-30 cm. Polažu jaja na podvodno kamenje.