Povezani pješaci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
a b c d e f g h
8 8
7 7
6 6
5alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak5
4 alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak 4
3 alt= bijeli pješak 3
2 2
1 1
a b c d e f g h
Bijeli pješaci na linijama a, b i c jesu povezani, kao i pješaci na linijama g i h.

U šahu, povezani pješaci jesu dva ili više pješaka iste boje na susjednim linijama, za razliku od izoliranih pješaka. Oni su esencijalni za formiranje pješačke strukture zbog toga što, kad su povezani dijagonalno, kao dva krajnja desna pješaka na dijagramu, formiraju pješački lanac, u kojem onaj pješak koji je iza brani onog ispred. Kad se napada ovaj lanac, najslabija karika je najzadnji pješak s obzirom na to da nije branjen (Seirawan 2003; Seirawan 2005). Za, najčešće, dva povezana pješaka na istom redu kaže se da su viseći, a u ruskoj literaturi koristi se izraz izolirani pješački par.

Diskusija[uredi | uredi izvor]

Povezani pješaci koji su ujedno i slobodnjaci (tj. kad ispred njih ili na njihovim susjednim linijama nema protivničkih pješaka) nazivaju se povezani slobodnjaci. Takvi pješaci mogu biti veoma jaki u završnici, naročito ako imaju podršku drugih figura. Protivnik često mora žrtvovati kvalitet kako bi spriječio da jedan od pješaka bude promoviran.

Povezani slobodnjaci obično su jači od drugih slobodnih pješaka. Izuzetak je završnica suprotnih lovaca s lovcem i dva pješaka protiv lovca koji se kreće po poljima suprotne boje od vlastitog lovca. Ako su pješaci povezani i nisu prošli peti red, ta pozicija teoretski je remi, dok bi sa široko razdvojenim pješacima partija bila dobijena.

Za dva povezana pješaka na čijim susjednim linijama nema pješaka iste boje kaže se da vise.

Povezani slobodnjaci[uredi | uredi izvor]

a b c d e f g h
8 8
7 7
6 alt= bijeli pješak 6
5 alt= bijeli pješak 5
4 4
3 alt= crni top 3
2 alt= crni kralj alt= bijeli kralj2
1 1
a b c d e f g h
Bijeli na potezu dobija nakon 1.c6

Postoji izreka koja kaže da su dva povezana pješaka na šestom redu jača od topa. Ovo je istina ako protivnik nema ništa osim topa (i kad ne može uzeti jednog od pješaka odmah u sljedećem potezu). Na ovom dijagramu bijeli dobija:

1. c6 Td3 (2...Tc3 je slično)
2. c7 (2. d7 praćeno sa 3. c7 također dobija)
2... Tc3
3. d7

i jedan od pješaka bit će promoviran (Burgess 2009).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Burgess, Graham (2009), The Mammoth Book of Chess (3rd izd.), Running Press, ISBN 978-0-7624-3726-9 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)