Povratnik (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Povratnik
Originalni poster filma
RežiserAlejandro G. Iñárritu
ProducentArnon Milchan
Steve Golin
David Kanter
Alejandro G. Iñárritu
Mary Parent
James W. Skotchdopole
Keith Redmon
Scenarist(i)Mark L. Smith
Alejandro G. Iñárritu na osnovu istoimenog romana Michaela Punkea
UlogeLeonardo DiCaprio
Tom Hardy
Domhnall Gleeson
Will Poulter
MuzikaBryce Dessner
Alva Noto
Ryuichi Sakamoto
Žanrdrama, triler, vestern
KinematografijaEmmanuel Lubezki
MontažaStephen Mirrione
ProdukcijaAnonymous Content
Appian Way
M Productions
New Regency Pictures
RatPac-Dune Entertainment
Regency Enterprises
Distributer20th Century Fox
Premijera25. decembar 2015.
Trajanje156 minuta[1]
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet135 miliona dolara[2]

Povratnik (engleski: The Revenant) američki je biografski vestern triler snimljen 2015. godine u režiji Alejandra G. Iñárritua. Scenarij su napisali Mark L. Smith i Iñárritu na osnovu istoimenog romana Michaela Punkea iz 2002. godine, koji je bio inspiriran životom istraživača Hugha Glassa. U filmu glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter i Domhnall Gleeson.

Pripreme za snimanje filma su započele u augustu 2001. godine, kada je Akiva Goldsman otkupio od Punkea prava na rukopise s namjerom da snimi film. Film je prvobitno planiran da bude režiran od strane Parka Chan-wooka sa Samuelom L. Jacksonom kao glavnim glumcem, a kasnije je režija pripala Johnu Hillcoatu sa Christianom Baleom kao glavnom zvijezdom. Oba režisera su napustili projekat, i na kraju je Iñárritu u augustu 2011. godine potpisao da započne snimanje sa režijom. U aprilu 2014. godine, nakon nekoliko kašnjenja u produkciji zbog drugih projekata, Iñárritu je potvrdio da je počeo rad na Povratniku i da će DiCaprio igrati glavnu ulogu. Glavno snimanje je počelo u oktobru 2014. godine, a završilo se u augustu 2015. godine.

Film je imao ograničenu premijeru 25. decembra 2015. godine, a zatim je zvanično bio pušten na prikazivanje 8. januara, 2016. godine. Povratnik je 14. januara 2016. godine, nominiran za 12 Oskara, što ga čini najviše nominiranim filmom za 2015. godinu - uključujući Oscara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (DiCaprio) i najboljeg sporednog glumca (Hardy). Film je dobio pozitivne ocjene od kritičara, koji su pohvalili nastupe DiCapria i Hardya, Iñárrituovu režiju i kinematografiju Lubezkog. Na 73. ceremoniji film je osvojio tri Zlatna globusa, te je nominiran za 12 Oscara, što je najviše za ceremoniju, uključujući i Oscara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca (DiCaprio) i najboljeg sporednog glumca (Hardy).

Radnja[uredi | uredi izvor]

Hugh Glass je vojni izviđač. On i njegov polu-indijanski sin Jastreb, pripadaju istoj grupi zajedno sa Johnom Fitzgeraldom, Jimom Bridgerom pod zapovjedništvom Andrewa Henrya, uglavnom zbog lova na životinjsko krzno. Oni se stalno suočavaju sa Indijancima i Francuzima. Dok je bio u lovu sa Jastrebom, Glass se vraća nazad u kamp, ali tamo dolazi do napada od strane Indijanaca. Dok su bježali do rijeke, u napadu su ubijena 33 pripadnika njihove grupe. Fitzgerald predlaže da bježe u jednom pravcu, ali Glass predlaže suprotnu rutu. Henry pristaje na Glassov prijedlog i onda odlučuju da zanoće. U samo svitanje Glass govori Jastrebu da ostane sa grupom dok on ide ispred prvi. Ali Glass nailazi na teritoriju grizlija i biva žestoko napadnut. On je uspio ubiti zvijer, ali nije u stanju da govori jer mu je grlo povrijeđeno. Grupa ga pronalazi i nosi ga na improviziranim nosilima. Fitzgerald stalno govori Henryu da ostavi Glassa jer očigledno od njega nema ništa i niko ne može učiniti ništa da ga spasi. Henry na kraju ipak pristaje. Ali on insistira da pusti Glassa da umre prirodnom smrću, obećavajući novčanu nagradu trojici muškaraca koji ostanu iza grupe sa Glassom. Jastreb i Bridger pristaju da ostanu, i što je iznenađujuće pridružuje im se Fitzgerald.

Ali Fitzgerald postaje nestrpljiv. On nudi Glassu brzu smrt ako samo trepne kao znak pristanka. Glass zatvara oči za neko vrijeme, a kada otvara oči Fitzgerald smatra da je to bio njegov treptaj i onda pokušava da ubije Glassa. Jastreb hvata Fitzgeralda u toj namjeri i njih dva započinju borbu koja se na kraju završava tako što Fitzgerald ubija Jastreba. Bridger dolazi i uskoro ga Fitzgerald uvjerava da zakopaju Glassa živog u plitkom grobu, ali on se zaustavlja kad je Glass bio zakopan duboko do vrata. Glass puza iz groba i preživljava jedući mrvice dok je s mukom pokušavao da se uspravi. Nakon što je mogao hodati, Glass izbjegava indijanski napad i suočava se Indijancem koji reže meso sa mrtvih životinja. Glass ga moli da mu da dio i on mu daje jedan komad, ali Glass se onesvešćuje nakon jela. Indijanac je zapravo u potrazi za otmičarima njegove kćeri Powaqas. On pomaže Glassu nakon što mu on objašnjava svoju situaciju. On čak gradi onesviještenom Glassu improvizovano sklonište kada nailazi mećava. Kada se Glass probudio čovjek je otišao, a Glass pronalazi francuski traperski kamp. On čeka do sumraka i sprema se da ukrade konja. Međutim, Francuz dovodi Indijanku i siluje je u samoj blizini Glassa. On spasava djevojku i oni bježe na ukradenom konju, ali Glass ispušta bocu koju mu je Bridger ostavio. Nakon toga, on ponovo bježi od neprijateljski raspoloženih Arikara Indijanaca skočivši s litice, i tom prilikom njegov konj je ubijen a Glass biva povrijeđen još više. Glass preko noći održava toplotu pokrivši se tijelom mrtvog konja. Kako su sedmice prolazile, nazad u vojnom logoru, kod usamljenog Francuza nalazi se Glassova boca. Većina vjeruje da ju je lovac ukrao od Jastreba nedaleko od kampa, tako da su odmah organizirali potragu i nakon toga pronašli su Glassa živog. U međuvremenu, Fitzgerald odlučuje da pobjegne iz logora, nakon što je prvo ispraznio sef sa platama za vojnike. Fitzgerald je imao nesmetani pristup novcu. On je znao da će ga Glass u potpunosti diskreditirati pred Fitzgeraldom zbog lažne tvrdnje o herojskoj borbi koju je opisao Henryu.

Glass traži od Henrya da mu dopusti da on lično vrati Fitzgeralda u logor živog ili mrtvog; Henry se slaže, ali ide zajedno sa Glassom. U trenutku kada su se razdvojili, Fitzgerald pravi zasjedu i ubija Henrya. Glass se vraća i pronalazi preminulog Henrya nakon što je čuo pucnjavu. On zna da je Fitzgerald u neposrednoj blizini. Glass postavlja genijalnu zamku za Fitzgeralda postavljanjem Henrya uspravno kao lažnog konjanika koji je obučen u Glassov kaput, dok istovremeno skrivajući se sa napunjenim pištoljem ispod deke na pratećem konju i pretvara se kao da je mrtvi Henry. Fitzgerald se hvata u klopku i iz daljine puca u Henrya koji tobože predstavlja Glassa na konju. Fitzgerald ide dolje i provjerava tijelo, ali otkriva da je to ustvari Henry a ne Glass. Glass odjednom pada s konja i puca u Fitzgeralda, pogađajući ga u rame. Fitzgerald bježi ali Glass se dao u potragu za njim i njih dvojica se suočavaju na obali rijeke. Glass se bori sa njim i skoro da ubija Fitzgeralda, ali se predomišlja i gura već teško ranjenog Fitzgeralda nizvodno i pravo u ruke Arikara Indijanaca koji su se približavali. Poglavica, sada u pratnji njegove kćerke Powaqa, ubija Fitzgeralda. Kako se film završava, pred Glassovim očima i dalje uskrsavaju likovi njegove preminule supruge i njegovog sina, koji su mu se priviđali tokom filma, čak i nakon što je kulminirala osveta kada je Fitzgerald konačno ubijen.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Leonardo DiCaprio
Tom Hardy
Leonardo DiCaprio i Tom Hardy u ulozi Hugha Glassa i Johna Fitzgeralda respektivno

Uvod u snimanje[uredi | uredi izvor]

Pripreme za snimanje Povratnika počele su u augustu 2001. godine, kada je producent Akiva Goldsman otkupio prava na Punkeov neobjavljeni rukopis za istoimeni roman.[3] David Rabe je napisao scenarij filma.[4] Snimanje je trebao da započne režiser Park Chan-wook, sa Samuelom L. Jacksonom da bude glavna zvijezda. Park je kasnije napustio projekt.[5][6] Snimanje je bilo u zastoju sve do 2010. godine, kada je Mark L. Smith napisao novu adaptaciju romana za Stevea Golina. U maju 2010. godine, Smith je otkrio da je John Hillcoat trebao da režira film i da je Christian Bale bio u fazi pregovora da glumi glavnu ulogu.[7] Hillcoat je napustio projekat u oktobru 2010. godine.[6]Jean-François Richet je trebao da ga zamijeni ali je Alejandro G. Iñárritu potpisao da režira film u augustu 2011. godine.[8] Goldsman je također potvrdio da će biti producent zajedno sa Weed Road Pictures. U novembru, Regency Enterprises se pridružio produkciji sa Anonymous Content, a 20th Century Fox je potvrdio da distribuira film.[9][10] Nekoliko dana kasnije, Iñárritu je izjavio da je tražio Leonarda DiCapra i Seana Penna da glume dvije glavne uloge.[11] Snimanje je stavljeno na čekanje u martu 2012. godine pošto je New Regency unajmio Gonzáleza Iñárritua da režira adaptaciju memoara Jennifer Vogel Flim-Flam Man , koja govori o kriminalnom ponašanju njenog oca.[12] Penn je također razmatrao da igra glavnu ulogu u tom filmu.[13] U decembru, González Iñárritu je najavio da će njegov sljedeći film biti Birdman ili: (neočekivana vrlina neznanja), komedija o glumcu koji je jednom davno igrao slavnog superjunaka. Iñarritu je osvojio Oscara za najboljeg režisera i najbolji scenarij, a film je osvojio Oscara za najbolji film. Snimanje se održavalo u martu 2013. godine.[14] González Iñárritu je zakazao početak snimanja Povratnika nakon završetka snimanja Birdmana .[15] Film je dobio proračun od 60 miliona dolara, sa 30 miliona udjela New Regencya. Brett Ratnerov RatPac-Dune Entertainment sufinansirao je film.[9]Worldview Entertainment je bio prvi na listi da finansira film, ali je odustao u septembru 2014. godine, zbog odlaska direktora, Christophera Woodrowa.[16] New Regency je tražio od 20th Century Foxa za dodatna sredstva, ali kompanija je odbila, pozivajući se na garancije u ugovorima za DiCapria i Hardya, što bi zahtijevalo da glumci dobiju plaće bez obzira na to da li je film završen. Megan Ellison iz Annapurna Picturesa ušla je u pregovore oko finansiranja filma ubrzo nakon odustajanja 20th Century Foxa.[16]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Glavno snimanje je počelo u oktobru 2014. godine. González Iñárritu je bio uporan da ne upotrebljava računarsku grafiku koja se trebala koristiti kako bi se poboljšao film, navodeći:

"Ako završimo snimanje filma iza računarskog ekrana sa kahvom i svi imaju dobar provod, naravno, svi će biti sretni, ali najvjerovatnije film bi bio čisti promašaj".[17]

Planirana dvosedmična pauza snimanja u decembru je produžena na šest sedmica što je prisililo Toma Hardya da odustane od snimanja filma Samoubistvena jedinica. U februaru 2015. godine, Inarritu, koji je snimao film koristeći prirodno osvjetljenje, izjavio je da će snimanje trajati "do kraja aprila ili maja", pošto je ekipa "snimala u tako udaljenim mjestima da smo, u trenucima kad stižemo i moramo se vratiti nazad, već proveli 40% dana",[18] [19] Brad Weston, predsjednik i izvršni direktor New Regencya, izjavio je da je snimanje bilo izazov zbog ambiciozne prirode filma. Na kraju, glavno snimanje se završilo u augustu 2015. godine.[20]

Perito Moreno, u Argentini jedno od mjesta snimanja filma

Film je sniman na dvanaest različitih lokacija i u tri različite zemlje: Kanada, SAD, i Argentina.[21] U Kanadi, snimanje je održano u Calgaryu, Fortress Mountainu u Alberti, Squamishu i Mammoth Studiosu, Burnaby, Britanska Kolubija.[21] Iako je prvobitni plan bio da se u potpunosti snima u Kanadi, vrijeme je bilo previše toplo, pa su vodeći filmski producenti morali potražiti lokacije u planinskim dijelovima Argentine pod snijegom, gdje je se snimio kraj filma.[17] Članovi ekipe često su se žalili na teške uslove za snimanje, pa su mnogi ili napustili projekat ili dobili otkaz. Mary Parent je potom dovedena kao producent. Iñárritu je tvrdio da su neki od članova ekipe napustili film, objašnjavajući da je "kao režiser dužan da otkrije violinu koja je raštimana, i kao takva mora biti izbačena iz orkestra." O svom iskustvu sa snimanja DiCaprio je izjavio: "Mogu navesti 30 ili 40 sekvenci koje su bile neke od najtežih stvari koje sam ikad snimao. Morao sam ulaziti ili izlaziti iz smrznute rijeke, ili spavati u životinjskoj koži, ili šta sam sve jeo na setu. Bio sam neprestano izložen hladnoći i stalno sam patio od hipotermije."[22][23]

Iñárritu je izjavio da je prvobitno želio da snimi film hronološkim redom, što je proces koji bi dodao još 7 miliona dolara na budžet filma.[24][25] U julu 2015. godine, objavljeno je da je budžet filma skočio sa 60 miliona na 95 miliona dolara, a u vrijeme kada je okončano snimanje dostigao je 135 miliona dolara.[26]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Filmsku muziku komponirao je japanski muzičar Ryuichi Sakamoto sa dodatnom muzikom Bryce Dessnera iz benda The National i njemačkog kompozitora elektronske muzike Alva Notoa.[27] Glavnina muzike je snimljena u studiju Seattlemusic Scoring Stage u Bastyr kapeli u centru Seattlea, u državi Washington, a odsvirali su je muzičari iz simfonijskog orkestra Northwest Sinfonia. Sakamoto je dirigovao sesije snimanja. Bryce Dessnerov dio je izveo orkestar iz Berlina poznat po imenu "s t a r g a z e" pod dirigentskom palicom André de Riddera.[28] Dodatna muzika uključuje "Become Ocean", kompoziciju Johna Luthera Adamsa osvajača Pulitzerove nagrade i Grammya koju je odsvirao simfonijski orkestar grada Seattlea pod dirigentskom palicom Ludovica Morlota kao i kompoziciju "Jetsun Mila " francuske muzičarke i kompozitorice Eliane Radigue.[29] Album sa filmskom muzikom objavljen je digitalno 25. decembra 2015. godine, a na CD-u 8. januara, 2016. od strane Milan Records a također će se objaviti na vinilu u aprilu 2016. godine.[30]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Leonardo DiCaprio je morao jesti sirovu jetru bizona, iako je vegetarijanac. Također je morao da nauči pucati iz muškete, ložiti vatru, govoriti dva indijanska jezika (Pawnee i Arikara), i biti podučavan od doktora koji se bavi drevnim tehnikama ozdravljenja.
 • Leonardo DiCaprio je prvo trebao nastupiti u filmu Steve Jobs, ali je odustao kako bi radio na Povratniku.
 • Pravi Hugh Glass nije imao sina, a ne postoji nijedan dokaz da je ikad bio u braku.
 • Snimanje nekih scena filma odvijalo se u blizini Calgarya, gdje su vladali nepredvidljivi vjetrovi usljed proljetnih uslova usred zime što nikad nije bilo zabilježeno. Svjestan svega, Leonardo DiCaprio pripisuje naglo otopljavanje efektima globalnog zatopljenja, što je naišlo na odobravanje mještana i kanadskih medija.
 • Film Povratnik označava povratak kompozitora Ryuichia Sakamotoa zapadnoj kinematografiji. On je najpoznatiji po svojoj Oscarom, Zlatnim globusom i Grammyem nagrađivanom filmskom muzikom za film Bernarda Bertoluccia Posljednji kineski car (1987). Sakamotov posljednji angažman u Hollywoodu bio je film Briana De Palme Zmijske oči (1998).
 • Film iz 1971. godine Čovjek u divljini, u kojem glumi Richard Harris kao čvojek koji je bio masakriran i ostavljen da umre, a John Huston glumi kapetana Henrya, također se zasniva na istoj priči.
 • Kristoffer Joner, koji tumači ulogu Murphya, jedva da je i prikazan tokom filma i nema dijaloga. Ipak, on je jedan od najvećih najuspješnijih zvijezda u norveškim filmovima, gdje najčešće igra glavne uloge.
 • Ovaj film obilježava treći put da je Jacob Tomuri radio kao dvojnik kaskader za Toma Hardya. Prethodni filmovi su bili Pobješnjeli Max 4: Put bijesa (2015) i Legenda.
 • Iako je inspiriran istinitim događajima, trapera Hugha Glassa je u stvari napao medvjed na otvorenom usred ljeta. Film dopušta veliku slobodu u prikazu tih događaja. Dva najveća i najvažnija odstupanja od stvarnosti je motivacija glavnih likova, jer pravi Hugh Glass se nikada nije osvetio, nego je oprostio dvojici trapera koji su ga ostavili da umre.
 • U filmu, Hugh Glass se prikazuje sa neprijateljskim stavom prema francuskim trgovcima krznom. Međutim, u romanu, Glass je u stvari uz pomoć Francuza uspio dostići do Fort Kiowe.[31]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Internetski preglednik Rotten Tomatoes, donosi rejting od 81% na osnovu 57 recenzija, sa prosječnom ocjenom od 7.9/10. Sajt je objavio sljedeći konsenzus kritičara: "Kao što je potpuno lijep isto tako je potpuno beskompromisan, Povratnik koristi odlučan nastup Leonarda DiCapria kao gorivo za zanosnu dramu koja nudi kažnjeničke izazove i bogate nagrade."[32] Slijedi izabrana kritika:

Tu se radi o čovjeku koji se bori sa medvjedom. A medvjed pobjeđuje. Da li stvarno pobjeđuje? Rane kritike Iñárrituovog brutalnog ali lijepog novog vestern trilera po imenu Povratnik čisto se usredotočuju na jednu sasvim izvanrednu scenu. Traper krznaš i istraživač iz devetnaestog vijeka Hugh Glass, kojeg glumi Leonardo DiCaprio, susreće neke medvjediće u jezivo tihoj šumi, a zatim sluša njuškavo-mokri zvuk mečke iza njega, odraslog grizlija koji je skontao Glassove ukupne namjere. Uslijedila je scena koja je jedna od zastrašujuće iskonskih slika nasilja kao briljantno zamišljena računarska grafika (CGI), zbog koje sam praktički morao izaći iz kino gledališta. Scenarist Mark L Smith je napisao scenarij djelimično zasnovan na romanu Michaela Punkea iz 2002, i dijelom po priči iz stvarnog života što je bilo inspiracija za knjigu: Avanture Hugha Glassa, planinara iz Wyominga čovjeka koji je preživio napad medvjeda i zatim je krenuo na nevjerovatnu odiseju u potragu za dvojicom muškaraca koji su ga ostavili da umre. Ova priča nagađa i naglašava njegove okolnosti i motivaciju za osvetom. Obično, impresivni filmovi vas štite, i pošteđuju vas od onoga što je trebalo da se prikaže. Injaritu i njegov snimatelj Emmanuel Lubezki rade upravo suprotno: oni vas izlažu svim elementima. Nalazite se pod jednim bolnim prodorno hladnim, beskrajnim, nemilosrdnim nebom. Slike koje film dočarava su zapanjujuće, kristalne ljepote: pejzaži koji vas ostavljaju bez daha i lijepo skovani krupni planovi, kao što je gomila lišća na zamrznutim nasipima, te polumjesec. Povratnik podsjeća na Fordove Tragače. U drugom slučaju, Iñárritu se čini da je inspiriran Herzogovim filmom Aguirre, gnjev Božiji s vizijama carske pohlepe i velike rijeke koja sve plavi. Tu je vjerovatno nešto i od Altmana u zimskom pograničnom terenu i svakako nešto Malickianski bestežinsko u nekim od Glassovih snova o njegovoj supruzi. Ono što je tako osebujno u Iñárrituovom filmu je njegova jedinstvena kontrola i njegova tečnost: bez obzira koliko je proširena, film je napeta priča pod potpunom režiserskom kontrolom i on odmotava velike vijugave snimke s kojima pokazuje da se na neki način ne razlikuje od njegovog prethodnog filma Birdman. Film je jednako uzbudljiv i bolan kao komad leda koji se drži na koži.

Peter Bradshaw[33]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "THE REVENANT (15)". British Board of Film Classification. 8. 12. 2015. Arhivirano s originala, 8. 12. 2015. Pristupljeno 8. 12. 2015.
 2. ^ "'The Revenant' Budget Soars to $135 Million As New Regency Foots the Bill". TheWrap. 16. 10. 2015. Pristupljeno 23. 10. 2015.
 3. ^ Vejvoda, Jim "Stax" (9. 8. 2001). "Akiva Goldsman Mauled by Grizzly!". IGN.com. Pristupljeno 28. 12. 2015.
 4. ^ Kit, Borys (15. 4. 2014). "Leonardo DiCaprio, Alejandro Gonzalez Inarritu Team Up for 'Revenant'". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 5. ^ Han, Angie (4. 6. 2014). "Tom Hardy in Talks for Alejandro González Iñárritu's 'The Revenant'". /Film. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 6. ^ a b Franklin, Garth (30. 6. 2014). ""Revenant," "Orphanage" Dropouts". Dark Horizons. Pristupljeno 4. 9. 2014.
 7. ^ Miska, Brad (25. 5. 2010). "'Vacancy' Writer Pens 'Martyrs', Latest John Hillcoat Thriller!". Bloody Disgusting. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 8. ^ Weinstein, Joshua L. (17. 8. 2011). "Alejandro Gonzalez Inarritu Attached to Direct Warner's 'The Revenant' (Exclusive)". TheWrap. Arhivirano s originala, 21. 7. 2015. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 9. ^ a b McNary, Dave (11. 7. 2014). "Leonardo DiCaprio's Survival Drama 'The Revenant' Attracts Megan Ellison's Annapurna". Variety. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 10. ^ Abrams, Rachel (1. 11. 2011). "New Regency boarding 'The Revenant'". Variety. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 11. ^ Fleming, Jr., Mike (4. 11. 2011). "Leonardo DiCaprio, Sean Penn Wanted Men For New Regency's 'The Revenant'". Deadline. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 12. ^ Kroll, Justin (8. 3. 2012). "New Regency backing Inarritu pic". Variety. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 13. ^ Brodesser-Akner, Claude (15. 3. 2012). "How Leonardo DiCaprio Flirted With a Bear But Committed to a Wolf". New York. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 14. ^ Fleming, Jr., Mike (7. 12. 2012). "A Departure For Alejandro Gonzalez Inarritu: He'll Next Direct A Comedy". Deadline. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 15. ^ Kay, Jeremy (15. 4. 2014). "Leonardo DiCaprio to star in Alejandro González Iñárritu's The Revenant". Screen International. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 16. ^ a b Masters, Kim; Siegel, Tatiana (11. 7. 2014). "Megan Ellison in Talks to Rescue Leonardo DiCaprio's 'The Revenant' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 17. ^ a b Masters, Kim (22. 7. 2015). "How Leonardo DiCaprio's 'The Revenant' Shoot Became 'A Living Hell'". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 22. 7. 2015.
 18. ^ Chitwood, Adam (3. 2. 2015). "Alejandro González Iñárritu Explains Why The Revenant Is Taking 9 Months to Shoot". Collider. Pristupljeno 11. 8. 2015.
 19. ^ Evry, Max (21. 1. 2015). "First Look at Leonardo DiCaprio in The Revenant". ComingSoon.net. Pristupljeno 28. 12. 2015. Through April, Leonardo DiCaprio will be shooting in the wilds of Calgary amid the Canadian Rockies playing a fur trapper hunting the men who left him for dead in The Revenant…
 20. ^ DailyMail.com Reporter (16. 8. 2015). "New Regency Slams Leonardo DiCaprio 'Fleas in Beard' Rumors Amid The Revenant Filming". Daily Mail (online). Pristupljeno 28. 12. 2015.
 21. ^ a b Humphreys, David (5. 8. 2014). "Leonardo DiCaprio To Film 'The Revenant' In British Columbia". Entertainment Tonight Canada. Arhivirano s originala, 12. 5. 2015. Pristupljeno 8. 9. 2014.
 22. ^ Zakarin, Jordan (19. 10. 2015). "Leonardo DiCaprio on Fighting a Bear in 'The Revenant' and Film vs. TV". yahoo.com. Pristupljeno 28. 12. 2015.
 23. ^ Miller, Julie. "Leonardo DiCaprio Could Have Starred Opposite Jennifer Lawrence in Joy". Vanity Fair. Pristupljeno 28. 12. 2015.
 24. ^ Chitwood, Adam (18. 7. 2014). "The Revenant, Starring Leonardo DiCaprio and Tom Hardy, Gets Christmas 2015 Release Date; Iñárritu Hoping to Shoot in Sequence". Collider. Pristupljeno 29. 8. 2014.
 25. ^ Weintraub, Steve (30. 4. 2015). "Tom Hardy Talks Mad Max: Fury Road, The Revenant and Splinter Cell". Collider. Pristupljeno 20. 5. 2015.
 26. ^ Waxman, Sharon (16. 10. 2015). "'The Revenant' Budget Soars to $135 Million As New Regency Foots the Bill (Exclusive)". TheWrap. Pristupljeno 28. 12. 2015.
 27. ^ Henry, Dusty; Geslani, Michelle (20. 10. 2015). "The National's Bryce Dessner composing soundtrack for Leonardo DiCaprio's The Revenant". Consequence of Sound. Pristupljeno 6. 12. 2015.
 28. ^ Gordon, Jeremy (21. 10. 2015). "The National's Bryce Dessner and Alva Noto Joined Ryuichi Sakamoto on The Revenant Score". Pitchfork Media. Condé Nast. Pristupljeno 6. 12. 2015.
 29. ^ http://www.soundtrack.net/movie/the-revenant-2015/
 30. ^ Minsker, Evan (2. 12. 2015). "The National's Bryce Dessner Shares "Imagining Buffalo" From The Revenant Soundtrack". Pitchfork Media. Condé Nast. Pristupljeno 6. 12. 2015.
 31. ^ imdb.com. "Zanimljivosti na imdb.com". Pristupljeno 2. 8. 2016.
 32. ^ Rottentomatoes.com. "The Revenant". Pristupljeno 18. 12. 2015.
 33. ^ Peter Bradshaw/theguardian.com. "The Revenant review – gut-churningly brutal, beautiful storytelling". Pristupljeno 4. 12. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]