Pravoslavlje u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Saborna crkva u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini živi preko milion stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti. Velika većina njih su pripadnici srpskog naroda.

Shodno tome u Bosni i Hercegovini djeluje Srpska pravoslavna crkva. Ona je na prostoru BIH organizirana u slijedećih pet eparhija:

Mitropolija dabrobosanska[uredi | uredi izvor]

Dabrobosanka mitropolija obuhvata prostor srednje Bosne i sjeveroistok Hercegovine. Sjedište mitropolije je u Sarajevu, izmješteno u Sokolac. Na njenom čelu je mitropolit Hrizostom. Za potpunije podatke pogledaj glavni članak o Mitropoliji dabobosanskoj.

Eparhija banjalučka[uredi | uredi izvor]

Epahija banjalučka je po broju vjernika najveća bosanskohercegovačka eparhija. Po prostranosti je najmanja. Obuhvata približno banjalučko-prijedorsku regiju, te Lijevče polje. Sjedište eparhije je u Banjoj Luci. Na njenom čelu je episkop Jefrem. Za potpunije podatke pogledaj glavni članak o eparhiji banjalučkoj.

Motiv iz Bosanske Krupe

Eparhija bihaćko-petrovačka[uredi | uredi izvor]

Eparhija bihaćko-petrovačka obuhvata krajni sjeverozapad Bosne i Hercegovine. Od svih eparhija SPC u BiH ona je najmanja brojem vjernika. Sjedište joj je u Bosanskom Petrovcu. Na njenom čelu je episkop Atanasije. Za potpunije podatke pogledaj glavni članak o eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska[uredi | uredi izvor]

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska obuhvata veći dio Hercegovine. Eparhijsko sjedište je u Mostaru. Zbog posljedica zadnjeg rata privremeno sjediše eparhije je u Trebinju. Na čelu eparhije se nalazi episkop Grigorije. Za potpunije podatke pogledaj glavni članak o eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Eparhija zvorničko-tuzlanska[uredi | uredi izvor]

Eparhija zvorničko-tuzlanska obuhvata sjever i istok Bosne. Eparhijsko sjedište je u Tuzli. Privremeno sjedište eparhije je u Bijeljini. Na čelu eparhije je episkop Hrizostom. Za potpunije podatke pogledaj glavni članak o eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.