Preben Elkjær Larsen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preben Elkjær, 1/6-2011. (Foto: Lars Schmidt)

Preben Elkjær Larsen rođen je 11. septembra 1957. u Kopenhagenu. Jedan je od deset najboljih igrača Danske u njenoj historiji. Za reprezentaciju je odigrao 69 susreta, te postigao 38 golova. Vrlo rano je napustio Dansku, te se 1974. priključio Kölnu. 1979. prelazi u Lockeren, a 1984. u italijansku Veronu, sa kojom te prve sezone senzacionalno osvaja serie A. U Italiji su ga zbog neuobičajenog karaktera zvali "ludi pas". 1988. godine vraća se u Dansku te igra još dvije godine za Vejle BK. 1984. osvaja bronzanu loptu "France Football"-a, 1985. je srebrni, a 1986. je četvrti. Definitivno se može reći da je uz Platinija najznačajniji evropski igrač osamdesetih godina.