Predsjednik Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Armoiries république française.svg

Predsjednik Francuske je šef države, vrhovni organ izvršne vlasti, s velikim ovlaštenjima koja su kroz historiju varirala ovisno o ustavu koji je bio na snazi.

Predsjednik Francuske je ujedno i ex officio koprinc Andore, nositelj najviših titula Légion d'honneur i Ordre national du Mérite te honorarni protokanon bazilike sv. Ivana Lateranskog u Rimu. Bira se na 5 godina i može biti izabran za još samo jedan mandat.

Institut predsjednika u Francusku je prvi put uveden 1848. godine, kada je Louis Bonaparte tokom četiri godine obnašao tu dužnost. Institucija je ponovo ukinuta 1852. godine kada se Bonaparte nakon državnog udara proglasio carem, a ponovo je vraćena 1871. godine i potvrđena u ustavu iz 1875. godine. Od Treće republike, institut predsjednika je konstanta (uz prekide tokom njemačke okupacije i Privremene vlade), mada su njegove ovlasti i moći varirale. Današnje ovlasti, koje su izrazito naglašene u odnosu na druge grane vlasti, regulirane su ustavom iz 1958. godine, a koji je donesen na inicijativu Charlesa de Gaullea.

Trenutni predsjednik je Emmanuel Macron, obnašavši dužnost predsjednika od 14. maja 2017. godine.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]