Prefekt pretorija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prefekt pretorija (latinski Praefectus praetorio) je šef civilne administracije u Italiji.

U vrijeme rimskog cara Augusta (27. prije nove ere – 14. nove ere) prefekt pretorija bio je komandant vojne garde koja je čuvala carevu ličnost i pazila na red u Rimu i Italiji. Redovno je bio iz aristokratskog staleža. Pod Trajanom (98-117) prefekt pretorija postao je druga osoba u Carstvu, odmah iza cara. Za Septimija Severa (193-211) postavljena su dva prefekta pretorija, a jedan od njih je bio određen za građanske poslove. U doba Aleksandra Severa (222-235) prefekt pretorija postaje senatorom i predsjedavao je u senatu kao predstavnik cara. Prefekt pretorija je bio izvor velike moći. Vojska mu je bila odana, pa je povremeno znala za novog cara imenovati upravo svoga komandanta - prefekta pretorija.

Reforma Konstantina Velikog (306-337) konačno je donijela razdvajanje vojne od civile vlasti u liku prefekta pretorija. Konstantin je Carstvo podijelio na četiri prefekture, a na njihovom čelu su bili prefekti pretorija. Prefekti pretorija postali su samo civilne dužnosti dok je vojskom komandovao magister millitum.


History2.gif Nedovršeni članak Prefekt pretorija koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.