Prehlada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Illu conducting passages.svg

Obična prehlada je blaža akutna virusna infekcija sistema za disanje, a simptomi koji prate prehladu su većinom curenje i začepljenost nosa. Prehlada je najčešća bolest i vrlo lako se prenosi među osobama kad bolesnik kiše ili kašlje. Nekada teži simptomi obične prehlade mogu biti čak i znak gripe, a ako simptomi prehlade traju duže od 14 dana, to je najčešće alergija, a ne prehlada. Najčešće traje samo oko sedam dana. Postoji mnogo vrst irusa uzročnika, kao što su rhinovirusi.

Inkubacija kod prehlade traje par dana nakon izlaganja hladnoći i slično. Simptomi prehlade su većinom kašalj, blagi umor te općenito učestalo kihanje. Temperatura je većinom normalna, no ponekad bude i oko 38 °C. I blaga prehlada može biti jako opasna za malu djecu pa je kod djece i češća. Prehlada je najčešća bolest i djeca je mogu dobiti 6 do 10 puta u godini (ako idu u školu, mogu je dobiti čak 12 puta), kod odraslih oko 5 puta. Prehlada se može liječiti redovinim odmorom i pijenjem toplih napitaka koji ne sadrže kofein. Inhalacija također može pomoći ublaženju simptoma prehlade. Komplikacije prehlade najčešće su krup, akutni bronhitis, pneumonija, sinusitis. Ponekad je kod nekih ljudi čak moguća i astma.