Prekinute državne teritorije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Prekinute državne teritorije su slučaj u više država svijeta. Ne računaju se otoci i arhipelazi, koliko god bili udaljeni od glavnog dijela (dijela na kojem je glavni grad). Ne računaju se ni posjedi na Antarktiku.

Evropa[uredi | uredi izvor]

Bosna i Hercegovina[uredi | uredi izvor]

Mjesto Sastavci, u općini Rudo, je potpuno okruženo teritorijom Srbije [1][2]

Hrvatska[uredi | uredi izvor]

Hrvatska je prekinuta Neumom, teritorijom Bosne i Hercegovine površine 226 km2. Na nju se nadovezuje preostali dio Hrvatske, donji dio Dubrovačko-neretvanske županije, u kojem se nalaze Pelješac, otoci, Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Župa Dubrovačka i Konavle. Ova ispresijecanost postoji od 1992. godine, a korijeni joj sežu od 1699. Južni dio županije Dubrovnik-Neretva, uključujući i grad Dubrovnik, je ograničen Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Jadranskim morem. Međutim, teritorijalne vode nisu u prekidu. Neum je u sendviču između dva dijela Hrvatske.

Rusija[uredi | uredi izvor]

Rusija, Kalinjingradska oblast

Rusija je čitavim teritorijem Bjelorusije (207 600 km2) prekinuta, da bi preko Kalinjingradske oblasti izašla na Baltičko more. Ova ispresijecanost postoji od 1993, a korijeni joj sežu u Drugi svjetski rat.

Francuska[uredi | uredi izvor]

Francuska, poput Španije, ima teritorije na dva kontinenta: glavni dio u Evropi i Francusku Gvajanu (83 534 km2) u Južnoj Americi, između Surinama i Brazila.

Ova ispresijecanost razvijala se od 17. stoljeća.

Teritorijalne vode Kanade potpuno okružuju francuski teritorijalni kolektivitet Sveti Petar i Mikelon, izuzev koridora širine 19,4 km, dužinom od 370 km, južno na otvoreno more.

Španija[uredi | uredi izvor]

Male španske enklave Ceuta i Melilla smještene su na marokanskoj obali na Sredozemnom moru. Zajedno čine jedinu kopnenu granicu Evropske unije s Afrikom.

Ceuta i njen veći sestrinski grad Melilla, smješten nekih 400 km južnije duž obale, svoju špansku prošlost vuku iz 15. stoljeća.

Željene od Maroka, dugo su bile žarište u diplomatskim odnosima sa Španijom. Madrid tvrdi da su obje teritorije sastavni dijelovi Španije i da imaju isti status kao poluautonomne regije na njenom kopnu.

Historijski gledano, oba lučka grada razvila su se kao vojni i trgovački centri koji povezuju Afriku s Evropom. Od 1995. uživaju ograničeni stepen samouprave kao autonomne zajednice.

Nezaposlenost domaće radne snage viša je od 30%, među najvišim stopama u Španiji. Gradovi su magnet za hiljade trgovaca i radnika koji svakodnevno prelaze granicu iz Maroka kako bi zaradili za život.

Utvrđene granice Ceute i Melille sve su više pod pritiskom afričkih migranata koji traže bolji život u Evropi. Grupe za ljudska prava i Evropska unija izrazile su zabrinutost Madridu zbog deportacije ilegalnih imigranata.

Sjeverna i Južna Amerika[uredi | uredi izvor]

Sjedinjene Američke Države[uredi | uredi izvor]

Sjedinjene Američke Države

SAD su čitavim teritorijem Kanade (9 984 670 km2) prekinute, da bi preko Aljaske izašli na Beringov prolaz. Ova ispresijecanost postoji od 1867.

Argentina[uredi | uredi izvor]

Argentina

Argentina je prekinuta dijelom Čilea, da bi preko Magelanova prolaza imala istočni dio Ognjene zemlje. Ova ispresijecanost postoji od 1881. Argentinsko ostrvo Martín García (34°11′S 58°16′Z / 34.183°S 58.267°Z / -34.183; -58.267 (ostrvo Martín García, Argentina u Urugvaju)) je okruženo teritorijalnim vodama Urugvaja u Río de la Plata. Dodatno, argentinska ostrva Apipé (27°30′S 56°54′Z / 27.5°S 56.9°Z / -27.5; -56.9) i Entre Ríos su okružena teritorijalnim vodama Paragvaja u rijeci Paraná, kao i još neka ostrvca.

Afrika[uredi | uredi izvor]

Angola[uredi | uredi izvor]

Angola

Angola je prekinuta Kongom, da bi imala Cabindu, izdvojenu teritoriju.

Portugal je sa prinčevima Cabinde sklopio sporazume 1883. — 1885. Ovim sporazumima teritorija je postala portugalski Protektorat Kakongo, Luango i Ngojo. Na Konferenciji o Kongu 1885. u Berlinu, ove sporazume su potvrdile i druge kolonijalne sile.

Nezvanična separatistička zastava Cabinda bi umanjila administrativne troškove u prekomorskim regionima, Portugal je 1956. stavio Protektorat Kabindu i prekomorsku provinciju Angolu pod vlast istog generalnog guvernera. Slično je uradila Francuska sa Gabonom, Kongom, Centralnom Afrikom i Čadom, koje je objedinila u Francusku istočnu Afriku.

Kada je došlo do razmatranja pitanja nezavisnosti portugalskih afričkih kolonija, Cabinda je trebalo da bude zasebna država, ali je Angola tražila ovu eksklavu za sebe. Organizacija afričkog jedinstva je 1974. označila Cabindu kao 39. afričku državu. Novembra 1975. nezavisna Angola je okupirala Cabindu. Od tada traje sukob između secesionističke grupe „Front za oslobođenje enklave Cabinde“ (Frente para a Libertação do Enclave de Cabinda, skraćeno FLEC) i vojske Angole.

Azija[uredi | uredi izvor]

Armenija[uredi | uredi izvor]

Armenija

Armenija je prekinuta Azerbejdžanom da bi imala mali dio Baškend potpuno okružen njime. Ova ispresijecanost seže od 1992.

Azerbejdžan[uredi | uredi izvor]

Azerbejdžan je prekinut dobrim dijelom Armenije da bi imao Nahičevan, nekad zasebnu pokrajinu SSSR-a. Ova ispresijecanost postoji od 1992, a korijeni joj sežu u 1990.

Brunej[uredi | uredi izvor]

Brunej

Brunej je prekinut dijelom Malezije, da bi imao distrikt Temburong. Ova ispresijecanost postoji od nastanka modernog Bruneja, 1984.

Istočni Timor[uredi | uredi izvor]

Istočni Timor

Istočni Timor prekinut je dijelom Indonezije, koji odvaja distrikt Occusi-Ambeno. Ova ispresijecanost postoji od nastanka Istočnog Timora 2002.

Reference[uredi | uredi izvor]