Prekinute državne teritorije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Prekinute državne teritorije su slučaj u više država svijeta. Ne računaju se otoci i arhipelazi, koliko god bili udaljeni od glavnog dijela (dijela na kojem je glavni grad). Ne računaju se ni posjedi na Antarktiku.

Evropa[uredi | uredi izvor]

Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina[uredi | uredi izvor]

Mjesto Sastavci, u općini Rudo, je potpuno okruženo teritorijom Srbije [1][2]

Flag of Croatia.svg Hrvatska[uredi | uredi izvor]

Bosnia and Herzegovina location map.svg

Hrvatska je prekinuta Neumom, teritorijom Bosne i Hercegovine površine 226 km2. Na nju se nadovezuje preostali dio Hrvatske, donji dio Dubrovačko-neretvanske županije, u kojem se nalaze Pelješac, otoci, Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Župa Dubrovačka i Konavle. Ova ispresijecanost postoji od 1992. godine, a korijeni joj sežu od 1699. Južni dio županije Dubrovnik-Neretva, uključujući i grad Dubrovnik, je ograničen Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Jadranskim morem. Međutim, teritorijalne vode nisu u prekidu. Neum je u sendviču između dva dijela Hrvatske.

Flag of Russia.svg Rusija[uredi | uredi izvor]

Rusija, Kalinjingradska oblast

Rusija je čitavim teritorijem Bjelorusije (207 600 km2) prekinuta, da bi preko Kalinjingradske oblasti izašla na Baltičko more. Ova ispresijecanost postoji od 1993, a korijeni joj sežu u Drugi svjetski rat.

Flag of France.svg Francuska[uredi | uredi izvor]

South America location FRA-GUY.png

Francuska je jedina koja ima teritorije na dva kontinenta: glavni dio u Evropi i Francusku Gvajanu (83 534 km2) u Južnoj Americi, između Surinama i Brazila.

Ova ispresijecanost se razvijala od 17. vijeka.

Teritorijalne vode Kanade potpuno okružuju francuski teritorijalni kolektivitet St Pierre and Miquelon, izuzev koridora širine 19.4 km, dužinom od 370 km, južno na otvoreno more.

Sjeverna i Južna Amerika[uredi | uredi izvor]

Flag of the United States.svg Sjedinjene Američke Države[uredi | uredi izvor]

Sjedinjene Američke Države

SAD su čitavim teritorijem Kanade (9 984 670 km2) prekinute, da bi preko Aljaske izašli na Beringov prolaz. Ova ispresijecanost postoji od 1867.

Flag of Argentina.svg Argentina[uredi | uredi izvor]

Argentina

Argentina je prekinuta dijelom Čilea, da bi preko Magelanova prolaza imala istočni dio Ognjene zemlje. Ova ispresijecanost postoji od 1881. Argentinsko ostrvo Martín García (34°11′S 58°16′Z / 34.183°S 58.267°Z / -34.183; -58.267 (ostrvo Martín García, Argentina u Urugvaju)) je okruženo teritorijalnim vodama Urugvaja u Río de la Plata. Dodatno, argentinska ostrva Apipé (27°30′S 56°54′Z / 27.5°S 56.9°Z / -27.5; -56.9) i Entre Ríos su okružena teritorijalnim vodama Paragvaja u rijeci Paraná, kao i još neka ostrvca.

Afrika[uredi | uredi izvor]

Flag of Angola.svg Angola[uredi | uredi izvor]

Angola

Angola je prekinuta Kongom, da bi imala Cabindu, izdvojenu teritoriju.

Portugal je sa prinčevima Cabinde sklopio sporazume 1883. — 1885. Ovim sporazumima teritorija je postala portugalski Protektorat Kakongo, Luango i Ngojo. Na Konferenciji o Kongu 1885. u Berlinu, ove sporazume su potvrdile i druge kolonijalne sile.

Nezvanična separatistička zastava Cabinda bi umanjila administrativne troškove u prekomorskim regionima, Portugal je 1956. stavio Protektorat Kabindu i prekomorsku provinciju Angolu pod vlast istog generalnog guvernera. Slično je uradila Francuska sa Gabonom, Kongom, Centralnom Afrikom i Čadom, koje je objedinila u Francusku istočnu Afriku.

Kada je došlo do razmatranja pitanja nezavisnosti portugalskih afričkih kolonija, Cabinda je trebalo da bude zasebna država, ali je Angola tražila ovu eksklavu za sebe. Organizacija afričkog jedinstva je 1974. označila Cabindu kao 39. afričku državu. Novembra 1975. nezavisna Angola je okupirala Cabindu. Od tada traje sukob između secesionističke grupe „Front za oslobođenje enklave Cabinde“ (Frente para a Libertação do Enclave de Cabinda, skraćeno FLEC) i vojske Angole.

Azija[uredi | uredi izvor]

Flag of Armenia.svg Armenija[uredi | uredi izvor]

Armenija

Armenija je prekinuta Azerbejdžanom da bi imala mali dio Baškend potpuno okružen njime. Ova ispresijecanost seže od 1992.

Flag of Azerbaijan.svg Azerbejdžan[uredi | uredi izvor]

Azerbaijan blank.png

Azerbejdžan je prekinut dobrim dijelom Armenije da bi imao Nahičevan, nekad zasebnu pokrajinu SSSR-a. Ova ispresijecanost postoji od 1992, a korijeni joj sežu u 1990.

Flag of Brunei.svg Brunej[uredi | uredi izvor]

Brunej

Brunej je prekinut dijelom Malezije, da bi imao distrikt Temburong. Ova ispresijecanost postoji od nastanka modernog Bruneja, 1984.

Flag of East Timor.svg Istočni Timor[uredi | uredi izvor]

Istočni Timor

Istočni Timor je prekinut dijelom Indonezije, da bi imao distrikt Occusi-Ambeno. Ova ispresijecanost postoji od nastanka Istočnog Timora, 2002.

Reference[uredi | uredi izvor]