Premijer Malte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Premijer Malte
Prim Ministru ta' Malta
trenutno
Robert Abela

od 13. januara 2020
StilČasni
ČlanKabinet Malte
Evropsko vijeće
PrebivališteAuberge de Castille, Valletta
Imenuje gaPredsjednik Malte
Osnivanje1923.
Prvi nosilacJoseph Howard
ZamjenikZamjenik premijera Malte
Plata€50,276 godišnje
Veb-sajtopm.gov.mt

Premijer Malte (malteški: Prim Ministru ta' Malta) jest šef vlade, koji je najviši zvaničnik Malte. Premijer predsjedava sastancima kabineta i bira njegove ministre koji će služiti u svojim resorima. Premijer obavlja funkciju na osnovu svoje sposobnosti da zaslužuju povjerenje parlamenta, jer kao takvi sjede kao poslanici.

Premijera imenuje predsjednik, pri čemu predsjednik smatra da je imenovani pojedinac najsposobniji da komanduje većinom u Parlamentu; tipično, ova osoba je lider političke stranke ili koalicije stranaka koje imaju najveći broj mjesta u Predstavničkom domu.

Premijer je po službenoj dužnosti imenovan za stepen pratioca časti - KUOM (Kumpanju tal-Unur) Nacionalnog ordena za zasluge.

Osnivanje ureda i razvoj[uredi | uredi izvor]

Ured "šefa ministarstva" stvoren je čim je Malta dobila autonomnu vladu 1921.[1] Ustav iz 1921. je dva puta suspendovan prije nego što je opozvan. Prvom prilikom (1930–33) zadržan je šef ministarstva (u to vrijeme Gerald Strickland) i njegov kabinet. Nakon druge suspenzije 1934. godine, kabinet je raspušten.

Ustav je poništen 1936. godine i to mjesto nije postojalo sve dok je Malta bila pod direktnom kolonijalnom upravom. Ured je ponovo uspostavljen sa dodjelom samouprave 1947. godine, a mjesto je preimenovano u "Premijer Malte". Funkcija je ponovo potisnuta kada je ustav iz 1947. ponovo suspendovan između 1958. i 1962. godine, ali je uglavnom ostao nepromijenjen u ustavu za nezavisnost iz 1964. i naknadnim amandmanima iz 1974. koji su transformisali oblik vladavine u republiku.

Ustavne funkcije[uredi | uredi izvor]

Predsjednik Malte, koji nominalno vodi izvršnu vlast, imenuje za premijera onog člana parlamenta koji, po mišljenju predsjednika, najbolje može upravljati većinom članova Predstavničkog doma. Premijer savjetuje predsjednika o imenovanju ostalih ministara.[2]

Auberge de Castille, Ured premijera.

Premijer je po Ustavu obavezan da predsjednika u potpunosti informiše o općem ponašanju vlade. Kad god premijer nije na Malti, predsjednik može ovlastiti bilo kojeg drugog člana Kabineta da obavlja te funkcije i taj član može obavljati te funkcije privremeno. Obično je zamjenik premijera taj koji obavlja ovu ulogu kao vršilac dužnosti.[2]

Ured premijera Malte[uredi | uredi izvor]

Kao ministar sam po sebi,[3] premijer je odgovoran za brojne resore vlade. Ured premijera nalazi se u Auberge de Castille u Valletti od 1972. godine, igrajući centralnu ulogu u donošenju odluka osim što je administrativno sjedište vlade.

Misija premijera je da podrži premijera u osiguravanju vođstva i usmjeravanja za stabilnu i efikasnu vladu. Osnovna odjeljenja ureda uključuju Sekretarijat Kabineta, Kancelariju za upravljanje i osoblje i Odjeljenje za informisanje.

Službene rezidencije[uredi | uredi izvor]

Vila Francia, koja se nalazi u selu Lija, službena je rezidencija premijera, dok je palača Girgenti, koja se nalazi u Siġġiewi, premijerova ljetna rezidencija. Pretežno se koriste za javne ceremonije, uključujući primanje značajnih ljudi, i smatraju se simboličnim zgradama.[4]

Spisak premijera[uredi | uredi izvor]

Od 2022. godine na Malti je bilo četrnaest premijera, od kojih su četiri još uvijek živa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Archived copy" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 28. 7. 2011. Pristupljeno 8. 3. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ a b "Constitution of Malta" (PDF). Pristupljeno 3. 2. 2020.
  3. ^ "Office of the Prime Minister - About OPM". Arhivirano s originala, 7. 10. 2011. Pristupljeno 14. 8. 2009.
  4. ^ "L-Uffiċċju tal-Prim Ministru - Il-Palazz tal-Girgenti". Arhivirano s originala, 7. 10. 2011. Pristupljeno 14. 8. 2009.