Preporod (Kalesija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Preporod je bošnjačka zajednica kulture, jedan od glavnih nosilaca kulturnih aktivnosti na području kalesijske općine u poslijeratnom periodu. "Preporod" je u Kalesiji formiran 1996. godine. Prvi predsjednik bio je prof. Mujo Zulić, a danas predsjednik "Preporoda" je prof. Fahrudin Sinanović, novinar i književnik.

Od 1996. godine svakog oktobra, u povodu obilježavanja mjeseca knjige, u Kalesiji se održava Kulturna manifestacija "Ikre" u okviru koje se kalesijskoj čitalačkoj publici predstavljaju najeminentniji bh. izdavači i književnici sa svojim djelima. Kulturna manifestacija "Ikre" već je postala prepoznatljiva i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Preporod radi i na organizaciji tribina, književnih večeri i drugih kulturnih sadržaja. Jedan od najznačajnijih projekata jeste istraživanje materijalnih kulturno-historijskih spomenika na području kalesijske općine koje vrše prof. Mujo Zulić i prof. Samir Halilović. Razultati njihovih istraživanja objavljeni su u knjizi "Kalesija - crtice iz kulturno-historijske prošlosti" . BZK Preporod Kalesija je pokrenuo i kulturno naučnu manifestaciju "Dani Povelje", koja se održava krajem augusta u znak sjećanja na prvi pisani dokument u historiji bosanskog jezika - Povelja Kulina bana.