Preporod (Kalesija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Preporod je bošnjačka zajednica kulture, jedan od glavnih nosilaca kulturnih aktivnosti na području kalesijske općine u poslijeratnom periodu. "Preporod" je u Kalesiji formiran 1996. godine. Prvi predsjednik bio je prof. Mujo Zulić, a danas predsjednik "Preporoda" je prof. Fahrudin Sinanović, novinar i književnik.

Od 1996. godine svakog oktobra, u povodu obilježavanja mjeseca knjige, u Kalesiji se održava Kulturna manifestacija "Ikre" u okviru koje se kalesijskoj čitalačkoj publici predstavljaju najeminentniji bh. izdavači i književnici sa svojim djelima. Kulturna manifestacija "Ikre" već je postala prepoznatljiva i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Preporod radi i na organizaciji tribina, književnih večeri i drugih kulturnih sadržaja. Jedan od najznačajnijih projekata jeste istraživanje materijalnih kulturno-historijskih spomenika na području kalesijske općine koje vrše prof. Mujo Zulić i prof. Samir Halilović. Razultati njihovih istraživanja objavljeni su u knjizi "Kalesija - crtice iz kulturno-historijske prošlosti" . BZK Preporod Kalesija je pokrenuo i kulturno naučnu manifestaciju "Dani Povelje", koja se održava krajem augusta u znak sjećanja na prvi pisani dokument u historiji bosanskog jezika - Povelja Kulina bana.