Prestolonasljednik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Presumirani nasljednik)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prestolonasljednik je osoba prva u nizu za nasljeđivanje prijestolja. To je uglavnom najstariji sin monarha, pogotovo ako je u pitanju primogenitura koja favorizira muške potomke.

Kroz historiju su prestolonasljednici ponekad bivali i okrunjeni za vrijeme života i vladavine svojih prethodnika. To je bio u slučaj u Francuskoj sve do vladavine Filipa II, te u ostalim državama koje su se ugledale na francuski model.

Prestolonasljedničke titule[uredi | uredi izvor]

Prestolonasljednici obično nose posebne titule koja označavaju njihov status:

Prestolonasljednik može izgubiti svoju poziciju ako prekrši određena ustavna pravila. Npr, britanski prestolonasljednik izgubio bi pravo na tron ukoliko bi postao katolik ili sklopio brak s katolikom, a švedski krunski princ ili krunska princeza izgubili bi svoj status ako bi sklopili brak bez odobrenja monarha ili s osobom koja je u nasljednom nizu za drugi tron.

Trenutni prestolonasljednici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]