Pret-a-porter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prêt-à-porter je francuski izraz koji u prijevodu znači „spremno za obuvanje“ (eng. Ready to wear). Za razliku od mode Haute couture ova odmah-nosiva odjeća je mnogo ekonomičnija i profitabilnija. U svojoj proizvodnji služi se standardiziranim obrascima, industrijskom opremom i brzim konstrukcijskim tehnikama kako bi troškovi bili što manji. Njena glavna odlika je masovna produkcija i industrijska prilagodljivost. Mnogi dizajneri Haute couturea kao što su Chanel, Dior ili Lacroix koriste se i masovnom proizvodnjom kako bi obezbjedili veću zaradu. Sa sociološkog gledišta Prêt-à-porter odjeća je mnogo praktičnija i neformalnija. Njihova prezentacija se odvija na Fashion Week-ovima uvije prethodeći sezoni koja dolazi – jesen/zima predstavlja se uglavnom već u februaru.