Prezimena izvedena od titula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Prezimena izvedena od titula su prezimena koja se po porijeklu dovode u vezu sa određenim titulama koje su postojale u historijskom razvoju i organizaciji ljudskog društva. Savremena prezimena Car, Carić, Carević, Kralj, Kraljić, Kraljević, Knez, Knežević i dr. svoj postanak mogu povezati sa određenom titulom ili njenim svojstvom iz ranijih historijskih razdoblja.

U srednjovjekovnoj Bosni prezimena su dobijana na više načina, najčešće patronimikom, ali i prema zanimanjima, osobinama, običajima i podnebljima. Prezimena izvedena od titula prate se u srednjem vijeku kroz primjere Vojvodić od titule vojvoda, Tepačić (Tepčić) od titule tepčija (Vuk Tepčić), Banić (Pribislav Banić) i Banović (Vučihna Banović) od titule ban. Primjer kneza Vučihne Banovića, vlastelina porodice Pavlovići je ilustrativan za demonstraciju izvorišta prezimena u svojstvu (osobini) koja ukazuje na titulu, a nije titula njegovog oca. Njegov otac bio je knez Radoslav Obradović zvani Ban. Radoslav Obradović nije imao titulu bana, nego nadimak Ban. On je imao titulu kneza. Njegov nasljednik je knez Vučihna Banović, koji je prezime dobio po nadimku svoga oca. I danas imamo primjere kojima svojstvom ranijih titula obdarujemo svoju okolinu. Tako kažemo da je neko car, paša i sl., misleći na osobinu i svojstvo osobe a ne na titulu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Esad Kurtović, Радосалићи – примјер 'једнократних презимена' средњега вијека ,Историјски институт, Студије 2, Београд 2009. [1][mrtav link]
  • Раде Михаљчић, Презимена изведена од титула, Расковник ХХIII/87-90, Београд 1997,32-33.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]