Pribislav Pohvalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pribislav Pohvalić (1406-1438) je diplomata bosanske velikaške porodice Kosače.

Njegovo porijeklo nije najjasnije. Javlja se 1406. u službi vojvode Sandalja Hranića. Bio je poslanik, predstavnik i zastupnik vojvode Sandalja Hranića i vojvode Stjepana Vukčića Kosače tokom prve tri decenije 15. vijeka. Obavljao je sve vrste diplomatskih poslova za svoje gospodare na dvorovima u Bosni, Dubrovniku i Venciji. Po broju i vrsti diplomatskih misija predstavlja jednog od najpoznatijih diplomata u srednjovjekovnoj Bosni. Bio je knez, a u Veneciji je dobio titulu počtenog viteza.

Zahvaljujući svojim sposobnostima bio je obdaren od Dubrovčana privilegijom ulaganja novca na dobit uz pratećekamate. Imao je četiri sina: Vlatka, Radoja, Radiča i Stjepana. Došao je u nemilost kod Stjepana Vukčića što je značilo prekid njegove diplomatske karijere. Umro je prije februara 1438. Njegovi sinovi Vlatko i Radoje Pohvalić također su bili u diplomatskoj službi kod Kosača.