Primer (film)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primer
Primer.jpg
Režiser Shane Carruth
Producent Shane Carruth
Scenarist(i) Shane Carruth
Uloge Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden, Anand Upadhyaya
Muzika Shane Carruth
Žanr naučna fantastika, drama
Trajanje 77 minuta
Zemlja USA
Jezik engleski

Šta će se dogoditi ako stvarno bude radila?

Primer, je film za koji je scenario napisao i režirao Shane Carruth 2004. Dobio je nagradu žirija (Grand Jury) i Alfred P. Sloan nagradu na Sundance Film Festivalu 2004. godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja u Primeru se vrti oko dvojice inženjera, Abea i Aarona, koji slučajno stvaraju vremensku mašinu dok ispitivaju čudno polje stvoreno antigravitacijskom spravom izgrađenoj u Aaronovoj garaži.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Primer je sniman s budžetom od samo $7,000 dolara. Većina novca je potrošeno na filmsku traku. Na Primeru je radilo svega pet osoba. Scenarista/filmski režiser Shane Carruth je također jedan od glavnih glumaca, fotograf, producent, editor i kompozitor, a njegovi roditelji su bili zaduženi za catering. Snimanje je urađeno u okolini Dallasa, dok su scene u laboratoriji snimljene na University of Texas u Dallasu. Da bi se kompenzirao nedostatak skupocjene svjetlosne opreme, film koristi do maksimuma fluoroscentno svjetlo, ne-neutralne temperature boja, visokobrzinsku filmsku traku i filtere.

Uspjeh[uredi | uredi izvor]

Pored minimalnog budžeta, izgled filma je ostavio snažan utisak na mnoge filmske kritičare, a Roger Ebert je izjavio: "Ovaj film ne izgleda ni u jednom trenutku jeftino, jer svaka scena izgleda kako treba da izgleda." [1] Dok većina kritičara smatra da Primer nastavlja tradiciju filmova Vječni sjaj nepobjedivog uma, Memento i Donnie Darko, drugi ipak ga kritikuju da je namjerno pretenciozan i komplikovan.

Film je dobio jako veliku pažnju nakon dobijanja nagrade žirija i Alfred P. Sloan nagrade na Sundance Film Festivalu 2004. i postao je jedan od nekoliko filmova sa minimalnim budžetom koji je uspio dokučiti širu publiku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]