Primer (film)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primer
Primer.jpg
Režiser: Shane Carruth
Producent: Shane Carruth
Scenarist(i): Shane Carruth
Uloge: Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden, Anand Upadhyaya
Muzika: Shane Carruth
Žanr: naučna fantastika, drama
Trajanje: 77 minuta
Zemlja: USA
Jezik: engleski

Šta će se dogoditi ako stvarno bude radila?

Primer, je film za koji je scenario napisao i režirao Shane Carruth 2004. Dobio je nagradu žirija (Grand Jury) i Alfred P. Sloan nagradu na Sundance Film Festivalu 2004. godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja u Primeru se vrti oko dvojice inženjera, Abea i Aarona, koji slučajno stvaraju vremensku mašinu dok ispitivaju čudno polje stvoreno antigravitacijskom spravom izgrađenoj u Aaronovoj garaži.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Primer je sniman s budžetom od samo $7,000 dolara. Većina novca je potrošeno na filmsku traku. Na Primeru je radilo svega pet osoba. Scenarista/filmski režiser Shane Carruth je također jedan od glavnih glumaca, fotograf, producent, editor i kompozitor, a njegovi roditelji su bili zaduženi za catering. Snimanje je urađeno u okolini Dallasa, dok su scene u laboratoriji snimljene na University of Texas u Dallasu. Da bi se kompenzirao nedostatak skupocjene svjetlosne opreme, film koristi do maksimuma fluoroscentno svjetlo, ne-neutralne temperature boja, visokobrzinsku filmsku traku i filtere.

Uspjeh[uredi | uredi izvor]

Pored minimalnog budžeta, izgled filma je ostavio snažan utisak na mnoge filmske kritičare, a Roger Ebert je izjavio: "Ovaj film ne izgleda ni u jednom trenutku jeftino, jer svaka scena izgleda kako treba da izgleda." [1] Dok većina kritičara smatra da Primer nastavlja tradiciju filmova Vječni sjaj nepobjedivog uma, Memento i Donnie Darko, drugi ipak ga kritikuju da je namjerno pretenciozan i komplikovan.

Film je dobio jako veliku pažnju nakon dobijanja nagrade žirija i Alfred P. Sloan nagrade na Sundance Film Festivalu 2004. i postao je jedan od nekoliko filmova sa minimalnim budžetom koji je uspio dokučiti širu publiku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Logo Wikicitata
Wikicitati imaju citate vezane za: Primer