Princ Harry, vojvoda od Sussexa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Princ Henry od Velsa)
Harry
Vojvoda od Sussexa 2019.
SupružnikMeghan Markle (v. 2018)
DjecaPrinc Archie od Sussexa (r. 2019)
Princeza Lilibet od Sussexa (r. 2021)
DinastijaWindsor (Glücksburg)
OtacCharles III
MajkaDiana Spencer
Rođenje (1984-09-15) 15. septembar 1984 (39 godina)
London

Princ Harry, vojvoda od Sussexa (Henry Charles Albert David), mlađi je sin kralja Charlesa III i princeze Diane, te četvrti unuk kraljice Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edinburgha. Peti je u redu nasljeđivanja na prijestolju 16 nezavisnih suverenih država poznatih kao krunske zemlje Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Antigve i Barbude, te Svetog Kristofora i Nevisa. Posljedično, on je također peti u redu, nakon svog oca, starijeg brata i bratove djece, na položaju vrhovnog guvernera Engleske crkve. Od 2018. oženjen je američkom glumicom Meghan Markle sa kojom ima dvoje djece. Par i njihova djeca, princ Archie od Sussexa (r. 2019) i princeza Lilibet od Sussexa (r. 2021) od 2020. godine žive u Santa Barbari, Kaliforniji gdje su se odselili nakon što su se opredijelili da prestanu biti 'radni članovi' britanske kraljevske porodice.

Titule[uredi | uredi izvor]

Prinčeve titule tokom godina su bile sljedeće:

  • Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ Henry od Walesa (15. septembar 1984.-19. maj 2018.)
  • Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Sussexa (19. maj 2018. - danas)

Kao britanski princ, Harry nema prezime, no, kao što je slučaj s drugim unucima Elizabete II u muškoj liniji, on koristi ime područja nad kojim njegov otac nosi titulu, tj. Vels. Prošli presedan je takav da se prezimena izbacuju iz upotrebe u odrasloj dobi, nakon čega se koristi sama titula ili Mountbatten-Windsor, ako je to potrebno.[1][2] Princ Harry ipak nastavlja koristiti Vels kao svoje prezime za vojne svrhe, pa je poznat kao kapetan Harry Wales u tom kontekstu.[3] Ako njegov otac naslijedi prijestolje, bit će poznat kao Njegova Kraljevska Visost princ Henry. Tradicionalno, članovi britanske kraljevske porodice u muškoj liniji stječu titulu vojvode nekoliko sati prije svoje ženidbe, a najskoriji slučaj je Harryjev brat William, koji je postao vojvoda od Cambridgea.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Royal Family > Titles and Succession > Royal Family Name". Buckinghamska palača. Pristupljeno 15. 10. 2008.
  2. ^ "Frequently Asked Questions for alt.talk.royalty > British royalty and nobility". heraldica.org. Pristupljeno 12. 10. 2008.
  3. ^ Nikkhah, Roya (17. 4. 2011). "Prince Harry promoted to captain in Army". The Telegraph. Pristupljeno 12. 6. 2011.