Princeza Aura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Princeza Aura je kći Minga Nemilosrdnog, Cara Svemira, a pojavljuje se u franšizi Flash Gordon. Odlikuje se uglavnom po svojoj ljubavi za Flasha Gordona, pa se zbog toga ponekad i usprotivi svom ocu, ali mu i pomogne kada je to u njenom interesu. Auru zapravo voli princ Barin, koji se oženio njome kada mu je Ming darovao šumsko kraljevstvo Arboriju.

Aura u stripovima Alexa Raymonda[uredi | uredi izvor]

Na planeti Mongo[uredi | uredi izvor]

Aura se pojavljuje već u četvrtom sedmičnom stripu prve epizode, Na planeti Mongo (On the Planet Mongo)[1], prijeteći Mingovoj straži da će i nju morati ubiti ako ubiju Flasha Gordona, a onda skače za njim u „Otvor užasâ“. U sljedećem stripu, nakon što je uspješno naredila zmajevima Monga unutar Otvora da se povuku, Aura zaključava Flasha Gordona u raketni brod kako ne bi ometao Mingovo vjenčanje sa Dale Arden, koje treba da zauvijek odvoji Flasha od Dale. U šestom stripu, Auru hapse i dovode pred Minga, koji je šalje u šestomjesečni egzil u „zemlju leda i snijega i ciče zime“ kako bi služila tamošnjim ženama ratnicima kao običan vojnik u njihovoj armiji.

Reference[uredi | uredi izvor]


Speech balloon.svg Nedovršeni članak Princeza Aura koji govori o stripovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.