Prirodno okruženje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Devil's Punchbowl vodopad, Novi Zeland.

Prirodno okruženje obuhvata sve žive i nežive stvari se se prirodno javljaju na Zemlji. Nekada se kaže, da je prirodni okoliš sve ono što nije rezultat čovjekove aktivnosti ili intervencije, ali ovo nije tečano iz razloga što prirodan okolina obuhvata sve žive stvari, uključujući i ljudska bića. Prirodni okoliš je u suprosnosti sa izgrađenim okolišom, te je i u suprotnosti sa konceptom kulturološkog pejzaža. U mnogim kontekstima, koristi se samo termin okoliš, kao u imenu Agencije za zaštitu okoliša iz SAD-a, te organizacija, kao što su Odbrana okoliša.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.