Pritisak ulja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pritisak ulja je važan faktor za dugovječnost većine motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Sa sistemom prinudnog podmazivanja (kojeg je izumio Frederick Lanchester), ulje se usisava preko pumpe za ulje, te se tjera preko uljnih galerija (žlijebova) unutar visoko opterećenih ležajeva, kao što su glavni ležaj, bolcna i ležaj bregaste osovine. Ostale komponente, kao što su bregovi bregaste osovine i zidovi cilindra podmazuju se uljnim mlaznicama.

Dovoljan pritisak ulja osigurava da se metal rotirajuće osovine i kućište ležaja nikad ne mogu dodirnuti, te se svo habanje svodi na ono habanje pri startanju i isključivanju mašine. Pritisak ulja, zajedno sa rotacijom osovine, također, hidrodinamički centrira rotirajuću osovinu unutar kućišta ležaja.

Pritisak ulja je veći kada je motor hladan i to zbog povećane viskoznosti ulja, a povećava se sa brzinom motora. Pritisak ulja je najniži pod uslovima praznog rada, gdje minimalni dozvoljeni pritisak po tolerancijama daje proizvođač.

Previsok pritisak ulja može ukazivati na blokiran filter, blokirane utore ili pogrešan nivou ulja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]