Prizrenska Podgora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Prizrenska Podgora je grupa naselja na padinama Šar planine koja praktično predstavljaju prigradska naselja Prizrena. Stanovništvo prizrenske podgore po svemu, etnički i kulturološki, čini cjelinu sa stanovništvom Sredačke župe.

Ljubižda[uredi | uredi izvor]

Ljubižda je naselje blizu Prizrena na putu Prizren - Priština.

Grnčare[uredi | uredi izvor]

Selo Grnčare smješteno je ispod uzvišenja Carev stog i Grdoman i jedno je od najstarijih naselja u prizrenskom regionu sa oko 1600 stanovnika. Do sela se iz Prizrena stiže makadamskim putem, pored kasarne njemačkog KFORA i putem koji vodi do izlaska iz Prizrena (Prizren-Suva Reka) kroz naselje Jaglenica. Prema nekim materijalnim dokazima koji su pronađeni (nadgrobni spomenici pisani na osmanskom-turskom) selo Grnčare je postojalo negdje oko 1400. godine. Postoje razni podaci kao što su službeni dokumenti Dušanov Zakonik u kojima se spominje selo kao Selce. Selo je naseljeno bošnjačkom populacijom. Posljednjih godina veoma je aktivno KUD ¨Podgorski Biseri¨ koji su svojom igrom i nošnjom na najljepši način predstavili običaje kraja po čitavoj Evropi, gdje su pokupili brojna priznanja. Međutim, ta vesela narav stanovništva sela Grnčara, njihova mehkoća i nelagodnost da se drugima nameču dosad je za selo imala brojne posljedice. Naime, iako je jedno od najbližih sela općine Prizren, ono je i dalje u velikoj oskudici vode, jedino je selo u čitavom regionu do koga se dolazi zemljanim putem, a osnovna škola radi u veoma nehigijenskim i neadekvatnim uslovima za rad.

Skorobišta[uredi | uredi izvor]

Ispod uzvišenja Kodža Balkan smješteno je selo Skorobišta. Iz Prizrena se kroz veliko selo Ljubizda krivudavim putem stiže u planinsko selo Skorobišta.

Novo Selo[uredi | uredi izvor]

Nalazi se istočno na oko 5 km od Prizrena. Do sela vodi stari makadamski put sa širokim ili uskim zavojima na prelasku na veću nadmorsku visinu. Iznad Prizrena se prostiru novoselske parcele vinove loze, a iznad njih blagi i pitoreskni dio zvani Borići sa livadama i pašnjacima koje pripadaju ataru sela Grnčare. Dalji put vodi kroz kršovit predio koji je bez bitnije vegetacije. Prije sela se stiže do seoskog mezarja - groblja. Čuka je bilo mjesto vršidbe i seoskih teferiča i ona je na 1044 m nadmorske visine. Postoje 2 prilaza selu sa sjeverne i zapadne strane i to veoma lošim seoskim putem. Pored starih, trošnih kuća zidanih čerpićem i pokrivenih limom ili slamom (slamom su pokrivene i štale za stoku) ima i kuća zidanih ciglom i pokrivenih crijepom. U selu se nalazi džamija sa munarom koja se jasno vidi iz Prizrena kao i stara zgrada zadružnog doma koja je jedno vrijeme korištena i kao četverogodišnja škola. Većina stanovnika je starije životne dobi dok je sve više mladih krenulo na zapad u pečalbu. Veliki broj porodica je nastanjena u Prizrenu, a izvjestan broj je emigrirao u Tursku za vrijeme Rankovićeve represije. Interesantan podatak da porodice nastanjene u prizrenskom naselju Kurilo vode porijeklo iz Novog sela ali govore turskim jezikom te se osjećaju Turcima, ali međusobno se prepoznaju kao Novoseljani.

Historijski nema tačnih podataka o postanku i pominjanju sela iz relevantnih izvora, ali postoji predanje o nazivu sela poznatom kao Neveselo (nije veselo) što vodi zaključku o teškoj ili neveseloj sudbini ranijih stanovnika sela.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]