Prodaja primorja Dubrovčanima 1399

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prodaja primorja Dubrovčanima 1399

Uz saglasnost bosanskog sabora (stanak) kralj Ostoja je 1399. prodao Dubrovčanima primorje, područje od Kurila do Stona sa svim posjedima uključujući i ostrva. U dogovaranju oko kupoprodaje u početku je bio uključen vojvoda Radič Sanković, inače glavni velmoža na prodavanom području, ali ga je kralj kasnije isključio. Zato je vojvoda Radič separatno sa Dubrovčanima dogovarao svoj doprinos u toj kupoprodaji.

Za izvršenu kupoprodaju, kao kralj Ostoja i vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i vojvoda Radič Sanković dobio je kuću (palatu) u Dubrovniku. Kralj Ostoja se kasnije pokajao i tražio da mu Dubrovčani vrate primorje nazad. Zbog toga su Bosanci vodili rat sa Dubrovnikom (1403-1404), ali je mirovnim sporazumom iz 1405. potvrđeno ranije izvršeno ustupanje primorja.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Gregor Čremošnik, Prodaja bosanskog primorja Dubrovniku god. 1399. i kralj Ostoja, Glasnik Zemaljskog muzeja 40, Sarajevo 1928, 109-126.