Produkcija gramofonskih ploča Radio-televizije Beograd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo PGP RTB-a

PGP RTB (puni naziv: Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd) je bila jedna od glavnih produkcijskih kuća u bivšoj SFRJ sa sjedištem u Beogradu.

Historija[uredi | uredi izvor]

PGP-RTB je osnovana 1958. kao muzička produkcija tadašnje nacionalne Radiotelevizije Beograd. Nakon raspada SFRJ, 1993. mijenja naziv u PGP RTS (puni naziv: Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Srbije) čime postaje dio nacionalne radiotelevizije Srbije zadužena za muzičku produkciju.

Izvođači[uredi | uredi izvor]

PGP RTB je bila produkcijska kuća za mnoge eminentne pjevače i muzičke grupe pop, rock i folk muzike sa prostora tadašnje države. Neki od njih su:

PGP RTB je izdao i neke muzičke albume u to doba poznatih izvođača klasične muzike kao što su Milenko Stefanović i Ernest Ačkun.

Osim izvođača sa prostora bivše SFRJ, ova produkcijska kuća bila je nosilac licence mnogih djela stranih muzičara namijenjenih domaćem tržištu. Između ostalih to su: Louis Armstrong, Bon Jovi, James Brown, John Coltrane, Def Leppard, Bryan Ferry, Jimi Hendrix, INXS, Elton John, Kiss, The Moody Blues, Billy Ocean, The Platters, The Police, Rainbow, Status Quo, Rod Stewart, Sting, The Style Council, The Who, i dr.

Konkurencija[uredi | uredi izvor]

Druge poznatije produkcijske kuće koje su postojale za vrijeme bivše SFRJ su: Diskoton iz Sarajeva, Jugodisk iz Beograda, Jugoton iz Zagreb i ZKP RTLJ iz Ljubljane i dr.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]