Proizvod (hemija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Proizvod (biohemija))

Proizvodi su specifične vrste supstanci koje su formirane kao rezultat hemijskih reakcija. U hemijskoj reakciji reagensi se pretvaraju u proizvode, nakon prolaska kroz velike promjene energetskog stanja. Ovaj proces je rezultat potrošnje reagirajućih spojeva (reagenasa). To može biti spontana reakcija ili posredovana putem katalizatora koji snižavaju energiju tranzicije stanja, a prema rastvaračima koji pružaju okruženje koje je potrebno za odvijanje reakcije. Kada se predstavljaju u hemijskoj jednadžbi, proizvodi su konvencijom stasljaju na desnu stranu, čak i u slučaju reverzibilnih reakcija Svojstva proizvoda, kao što je njihove energija, pomažu da se odredi nekoliko karakteristika hemijske reakcije, kao su egzergotermnost ili endotermnost. Pored toga određivanje svojstava proizvoda može olakšati da se ekstrahiraju i očiste nakon hemijske reakcije, posebno ako proizvod ima drugačiji stanje materije od reaktanata.

Mnoga hemijska istraživanja su fokusirana na sinteze i karakterizaciju korisnih proizvoda, kao i otkrivanje i uklanjanje nepoželjnih proizvoda. Sintetske apoteke mogu se podijeliti na istraživačke koje dizajniraju nove hemikalije i pionirske nove metode za sintezu hemikalija, kao i procesne hemijske koje skaliraju hemijske proizvode i čine ih sigurnijim, ekološki održivim i efikasnijim.

Ostala polja uključuju hemijsku prirodnu proizvodnju koje izolira proizvodno stvorene spojeve živih organizama, koje zatim karakterizira i proučava ove proizvode.[1][2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ McNaught, A. D.; Wilkinson, A. (2006). "[product] Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book"". IUPAC. Blackwell Scientific Publications, Oxford. doi:10.1351/goldbook. Pristupljeno 10. 9. 2014.
  2. ^ McNaught, A. D.; Wilkinson, A. (2006). "[chemical reaction equation] Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book")". IUPAC. Blackwell Scientific Publications, Oxford. doi:10.1351/goldbook. Pristupljeno 10. 9. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]