Prolog (Livno)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Prolog (selo))
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prolog
Grad
Država  Bosna i Hercegovina
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Prolog je mjesto u jugozapadnom dijelu gornjeg Livanjskog polja, smješteno ispod planinskog prijevoja Vaganj. Arheološki ostatci prethistorijske gradine (suhozid i keramika) na lokalitetu Prolog -Jabuka svjedoče o postojanju kontinuiranog života u razdoblju kasnog bronzanog i željeznog doba. Također, ostatci srednjovjekovne tvrđave svjedoče o postojanju odbrambenog sistema oslonjenog na Hrvatsko kraljevstvo. Tokom osmanskih provala na područje zapadnog Balkana, čitavo Livanjsko polje, pa tako i Prolog, došlo je pod osmansku vlast između 1470. i 1480. godine. Iz razdoblja osmanske vladavine ostalo je malo tragova o postojanju naselja, no podaci o turskoj posadi u negdašnjoj srednjovjekovnoj utvrdi svjedoče o njegovom opstanku i u ovim vremenima. Početkom 18. vijeka, nakon mira u Požarevcu (1718.), osmanska utvrda u Prologu gubi na vojnoj važnosti, što omogućuje brojnije naseljavanje i rast naselja u njenom podnožju.

Stanovništvo

Porezni popisi iz 1768. godine svjedoče da je Prolog imao 316 katolika, dok se taj broj 1813. godine smanjio na 213, iako je početak 19. vijeka uglavnom bio obilježen doseljavanjem stanovništva u Livanjsko polje. Prema popisu stanovništva iz 1964. godine u Prologu je bilo 275 domaćinstava (dimova), odnosno 1600 - 1800 stanovnika. Sedamdesetih godina dvadesetog vijeka započeo je proces iseljavanja stanovništva iz Prologa, najvećim dijelom u Hrvatsku, u mjesta Kaštela, Solin, Dugo Selo i Sesvete. Iseljavanje se bitno smanjilo krajem osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Posljedice koje je ostavilo izrečene su u današnjem broju stanovnika, koji iznosi 403. Uz to stanovništvo je starije-nema reprodukcije, školska zgrada je prazna.

Reference

  1. Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, tom 3 Arheološka nalazišta – regija 14-25 (Sarajevo, 1988.); Bojanovski, Ivo. Dolabelin sistem cesta u rimskoj provinciji Dalmaciji. Urednik: Alojz Benac. Sarajevo: Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1974. (Djela, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine; knj. 47).
  2. Perković, Tomislav. Stanovništvo Livanjskog polja u 18. i 19. stoljeću (Livno: Matica hrvatska Livno, 2003.).