Prozorska sahat-kula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prozorska sahat-kula

Prozorska sahat-kula se nalazi u gradu Prozoru stotinjak metara sjeverno od harema Čarsijske džamije. Prozorska sahat-kula je sagrađena oko 1700. godine a danas se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Sahat-kula je zadužbina Nuhefendića kao i džamija nedaleko od nje.

Baza kule je četverokut sa stranicama oko 4 x 4 metra, pokrivena je piramidastim krovom pod limom. Visina iznosi oko 20 metara. Ova sahat-kula nije imala mina (kazaljki) i podne se oglašavalo zvonom. Postoji priča da su Italijani za vrijeme okupacije tokom Drugog svjetskog rata odnijeli sahat sa kule.

Prilikom bombardovanja Prozora 1942. i 1943. godine rastreseni su joj zidovi i od završetka drugog svjetskog rata više nije u upotrebi.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Brkić, Adnan – www.prozor.net

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]