Pruga Drač – Tirana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pruga Drač–Tirana je željeznička pruga koja je u početku spojila dva najveća grada u Albaniji: Drač i Tiranu. Linija se povezuje sa prugom Skadar–Vorë na pola puta u Vorë i sa prugom Drač-Vlora u Draču. Od septembra 2013. godine, kraj pruge u Tirani demontiran je dok je stanica u Tirani srušena kako bi se napravilo mjesto za produženje glavnog bulevara Tirane. Kao rezultat toga, putnici do i iz Tirane morali su u početku koristiti stanicu Vore 2013. godine, a kasnije obnovljenu stanicu Kashar u maju 2015. godine. Dionica linije Kashar-Tirana zamijenjena je autobuskom linijom. Linija Drač – Tirana izgrađena je tokom 1948-1949, Zasnovana isključivo na radu dobrovoljaca i bila je druga putnička pruga u Albaniji nakon pruge Drač-Pečin koja je završena godinu dana ranije. Njime upravlja Pruge Albanije (Hekurudha Shqiptare).

Historija[uredi | uredi izvor]

Pruga je duga 38 km i povezuje dva najvažnija grada Albanije, Drač i Tiranu. Izgrađena je tokom 1948-1949 i bila je druga putnička pruga standardnog kolosijeka u Albaniji nakon željezničke pruge Drač - Peqin, koja je započela 1940. godine, a završena 1948. godine.[1]

Radovi su započeli sa stanice Shkozet (blizu Drača) 11. aprila 1948. Ukupno 29.000 mladih iz Albanske radničke omladine i 1400 kvalifikovanih tehničara iz cijele Albanije učestvovalo je u izgradnji Pruge. Pored toga, mladi dobrovoljci poslani iz omladinskih sekcija komunističkih partija Bugarske i Jugoslavije učestvovali su u izgradnji. Tokom albansko-jugoslovenskog raskola 1948. jugoslovenski dobrovoljci optuženi su za sabotažu, posebno inženjeri. Radovi su nastavljeni pod nadzorom sovjetskog inženjera Valerija Gajdarova. Šine su uvezene iz Sovjetskog Saveza kroz luku Drač. Dobrovoljačke brigade imale su za cilj završiti prugu do 31. godišnjice Crvene armije, 23. februara 1949. godine, i cilj je uspješno postignut.[1]

Dva najvažnija rada tokom gradnje bili su tunel Rrashbull (212 m) i Erzenov most (dužine 91 m). Most je završen 16. oktobra 1948. godine, na 40. rođendan tadašnjeg premijera Envera Hoxhe. Tunel je iskopala bugarska omladinska grupa Georgi Dimitrov, koja je na kraju dobila nagradu Zastava brigada (albanski: Flamuri i Brigadave).[1] Umjesto toga, brigada albanske policije nagrađena je pet puta nagradom za (albanski: Sulmues). Inauguraciju je napravio član budućeg člana Politbiroa Spiro Kolekaa .

Nesreća 2010.[uredi | uredi izvor]

Nesreća se dogodila na pruzi 25. jula 2010. Policijski terenac bio je na pruzi i voz nije mogao izbjeći sudar s njim. Kao rezultat, policijski automobil gurnut je na određenu udaljenost dok se voz nije potpuno zaustavio. Trojica albanskih policajaca ne samo da nisu povrijeđena, već su se i posvađali s mašinistom te htjeli da ga optuže, jer je morao ranije stati i posvetiti više pažnje dok vozi.[2]

Budućnost[uredi | uredi izvor]

Nova nadogradnja stanice u Tirani[uredi | uredi izvor]

Željeznička stanica u Tirani nadograđuje se i pomjera sa prvobitnog položaja. Vjeruje se da će planirana multimodalna stanica na nadvožnjaku Kamz smjestiti ugašenu stanicu, omogućavajući tamo dodatnim vlakovima da završe umjesto svog trenutnog položaja. Nova stanica će također poboljšati završni kapacitet putnika. U 2015. godini nadograđuju se neke željezničke stanice, uključujući Kashar, i vozni park duž pruge Drač-Tirane, a potonji su obojeni u crveno i bijelo.

Obnova linije[uredi | uredi izvor]

U oktobru 2016. godine trebao je započeti tender za obnovu cijele pruge po cijeni od 81,5 miliona eura. Procijenjeno je da bi to koštalo oko 1,4 miliona puta godišnje.[3]

Međutim, 2019. godine raspisan je još jedan tender.[4]

Stanice[uredi | uredi izvor]

Stanica Otvoreno Dodatne informacije
Drač 1949
Sukt radi samo u ljetnom periodu
Vorë 1949 služila kao privremena stanica u Tirani do maja 2015.
Kashar ponovo otvorena u maju 2015.
Kamz nije u funkciji od septembra 2013.
Tirana 27. januara 1949

Vozni red[uredi | uredi izvor]

Tokom turističke sezone korišten je dodatni voz koji je osiguravao dobru vezu između Tirane i Drača .

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Gjika, Alqi (2009). "Hekurudha Shqiptare "Si u ndertua ne menyre vullnetare"" (jezik: albanski). Arhivirano s originala, 2. 4. 2016. Pristupljeno 13. 9. 2010.
  2. ^ Gazeta Shqip. "Treni i linjës Durrës-Tiranë përplas fuoristradën e policisë" (jezik: albanski). Pristupljeno 13. 9. 2010.
  3. ^ "Bid Tender on Tirana-Durres-Rinas Railroad to Be Launched in October • IIA". IIA (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 10. 2020.
  4. ^ "Tender begins for Albania's most important rail project". Railway PRO (jezik: engleski). 1. 11. 2019. Pristupljeno 20. 10. 2020.

 Izvori[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]