Prvi čin (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prvi čin
PorijekloSarajevo, Bosna i Hercegovina
ŽanroviRock
Karijera1976-1977
Bivši članoviMustafa Čengić
Deni Pirnat
Borislav Kolak
Kemo Šehbajraktarević
Jasmin Pitić
Veseljko Grumić
Amir Zeljković
Dino Olovčić
Davor Ilić
Mladen Vojičić 'Tifa'

Prvi Čin je bila mlada sarajevska hard rock grupa koja je osnovana 1976. godine sastavljena većinom od sarajevskih srednjoškolaca iz tog vremena.

Grupu su osnovali Mustafa ‘Muće’ Čengić (ritam gitara), Deni Pirnat (bas-gitara), Borislav Kolak (vokal), i Kemo Šehbajraktarević (bubnjevi). U grupi su u početku također svirali Jasmin Pitić (bas), Veseljko Grumić (bubnjevi), Amir Zeljković (vokal) i Dino Olovčić (klavijature). Nakon kratkotrajne saradnje u grupi Zov sa tada nepoznatim Harijem Varešanovićem i nekoliko svirki u Domu kulture na Vratniku[1], grupi se zatim pridružio Davor Ilić na solo gitari. Ubrzo za njim grupi se pridružio i Mladen Vojičić 'Tifa' kao pjevač kojem je ovo bila prva grupa u njegovoj karijeri.

Grupa je samo kratko radila ali je imala nekoliko zapaženih koncerata u Sarajevu, u lokalnom Domu Kulture na Bjelavama i u Domu Mladih na Skenderiji koji su bili publicirani na lokalnom Radiju i štampi[2]. Iako grupa nikada nije zvanično snimila nijednu od svojih pjesama, njihova muzika kao i članovi su imali uticaja na buduću sarajevsku muzičku scenu na prelasku 1970-tih na 1980-te godine i kasnije. Najveći uticaj je svakako imao budući pjevač Teške Industrije, Bijelog Dugmeta, i Divljih Jagoda, Mladen Vojičić 'Tifa', uključujući njegovu solo karijeru.

Grupa "Prvi Čin" se raspala tako što su se Mladen Vojičić 'Tifa', Kemo Šehbajraktarević i Davor Ilić pridružili solo gitaristi Muhamedu 'Pibanu' Razanici i basisti Miralemu 'Mirčetu' Brodoviću osnivajući novu hard rock grupu "Kako Kad". 'Muće' Čengić je nakon raspada "Prvog Čina" svirao u nekoliko drugih mladih sarajevskih grupa iz tog vremena od kojih je najznačajnija bila grupa "Zabranjeno Pušenje".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.starigrad.ba/bs2/vijest.php?id=1139[mrtav link]
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 8. 2013. Pristupljeno 20. 12. 2021.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]