Prvi džez-koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu
Studenti Muzičke akademije u Sarajevu pod mentorstvom profesora Sinana Alimanovića
Objavljen17. 05. 2018.
Snimljen16. 03. 2017.
ŽanrJazz
IzdavačMuzička akademija u Sarajevu

Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu je prvi jazz koncert u historiji Muzičke akademije u Sarajevu. Koncert je održan 16. marta, 2017. godine u Maloj sali Muzičke akademije u Sarajevu pod mentorstvom Sinana Alimanovića, profesora koji je izveo prvu generaciju jazz studenata u historiji ove muzičke institucije. Album pod nazivom Jazz Night je objavljen 17. maja 2018. godine u izdanju matične ustanove. Na koncertu (koji je prerastao u album) su nastupili studenti jazz muzike: Zlatan Božuta, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Vedran Vujica, Šejla Grgić, Haris Kartal, Ariana Piknjač, Dario Kos, te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović.[1] Ovaj muzički dokument je zabilježio muziciranje mladih jazz instrumentalista i njihovo poimanje jazza, predstavljeno u različitim instrumentalnim i vokalno – instrumentalnim sastavima: solo, duet, trio, kvartet i kvintet.

Nosač zvuka[uredi | uredi izvor]

Nosač zvuka na kojem je zabilježen prvi jazz koncert u historiji Muzičke akademije u Sarajevu, izdat je pod nazivom Jazz Night.

Studentski koncert koji je bio održan 16. marta, 2017. godine u Maloj sali Muzičke akademije u Sarajevu, pod umjetničkim mentorstvom profesora, pijaniste, kompozitora, dirigenta i aranžera Sinana Alimanovića, jeste rezultat devetogodišnjeg, stalnog Alimanovićevog rada sa studentima, kao i podrške dekana Muzičke kademije u Sarajevu, prof. dr. Senada Kazića.

Na koncertu su mladi jazz instrumentalisti muzicirali u različitim instrumentalnim i vokalno – instrumentalnim sastavima: solo, duet, trio, quartet i quintet. Na taj način su predstavili vlastito poimanje jazz muzike. Koncertni program je većim dijelom sačinjavao jazz standarde koji su obilježili historiju stvaralaštva ove vrste muzike, kao i domaća kompozicija autora Sinana Alimanovića. Uz studente, na koncertu su nastupila i dva saradnika: profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, magistar Davor Maraus na bubnjevima i Dinko Šimunović na kontrabasu.

Koncertni program[uredi | uredi izvor]

Jazz koncert Muzičke akademije u Sarajevu, otvorio je Zlatan Božuta Trio, u sastavu: Zlatan Božuta – klavir, Jasmin Avdagić – bubanj, Dinko Šimunović – kontrabas. Klavirski trio predvođen sarajevskim pijanistom izveo je kompozicije pod nazivom Nardis američkog trubača i kompozitora Milesa Davisa i Sarajevo Remake Sinana Alimanovića, predstavljajući važnost ritam sekcije kao osnove svakog kvalitetnog jazz orkestra. Naredni je nastupio Vedran Vujica na klasičnoj gitari, koji je izveo poznatu jazz baladu pod nazivom Misty, američkog jazz klaviristu i kompozitora Erolla Garnera. Student klasične gitare, publici je predstavio autentičnu instrumentalnu izvedbu ovog jazz standarda u obliku svojevrsne minijature iz koje se moglo čuti bogatstvo gitarskog tona i osjećaj za ritam.

Dario Kos Quartet, u sastavu: Dario Kos – vibrafon, Zlatan Božuta – klavir, Davor Maraus – bubanj i Dinko Šimunović – kontrabas, izveo je poznatu blues kompoziciju Bags’ Groove Milta Jacksona. Ovaj instrumentalni sastav predstavio je ovu pjesmu kao podsjetnik na poznatu izvedbu Modern Jazz Quarteta koji je svojevremeno ovu kompoziciju upisao u historiju jazz muzike.

Prvi vokalno – instrumentalni sastav koncertne noći bio je Šejla Grgić Qunitet, koji je izveo kompozicije My Foolish Heart (Victor Young / Ned Washington) i Cheek to Cheek Irvinga Berlina. Vokalistica Šejla Grgić predvodila je kvintet, istovremeno predstavljajući svoje pjevačke sposobnosti koji odlikuje bogatstvo i osebujnost tona, dinamičko nijansiranje i veliki raspon glasa. Članovi njenog muzičkog sastava su: Haris Kartal – klavir, Davor Maraus – bubanj, Jasmin Avdagić – udaraljke i Dinko Šimunović – kontrabas.

Sljedeći su nastupili Ariana Piknjač Quartet, u sastavu: Ariana Piknjač – flauta, Haris Kartal – klavir, Davor Maraus – bubanj, Dinko Šimunović – kontrabas. Kvartet je izveo bebop kompozicije Billie’s Bounce američkog saksofoniste i kompozitora Charlie Parkera i Swing 42 Djanga Reinhardta. Parkerove bebop kompozicije pokazuju važnost ove vrste muzike u razvoju jazz–a (poznato je da je Charlie Parker uz Dizzya Gillespiea tvorac bebop–a). U ovoj pjesmi značajan je ritam i upotrebe jazz fraza, u kontekstu motivski zasnovanog pristupa komponiranju. Pri tome se prva ritmička i melodijska ideja izvodi ponovo, ali u različitim varijacijama, kako je u velikoj mjeri koristio alt saksofonista Charlie Parker, a navedeni pristup je zastupljen i u klasičnoj muzici. Kao primjer za ovu tvrdnju može poslužiti Simfonija br. 5 Ludwiga van Beethovena.

Nakon nekoliko različitih instrumentalnih i vokalno - instrumentalnih sastava, na koncertnom programu našao se još jedan klavirski trio – Haris Kartal Trio u sastavu: Haris Kartal – klavir, Jasmin Avdagić – bubanj i Dinko Šimunović – kontrabas. Ovaj trio izveao je kompozicije Softly, as in a Morning Sunrise (Sigmund Romberg / Oscar Hammerstein II) i All the Things You Are' (Jerome Kern / Oscar Hammerstein II). Za Kartalov pristup sviranju klavira i jazz muzike karakteristična je muzička tenzija koju ovaj klavirista gradi naglašenim ritmičkim figurama.

Na kraju koncertnog programa Selma Droce, je izvela kompozicije Li’l Darlin’' američkog trubača, kompozitora i muzičkog aranžera Neala Heftia i All of Me (Gerald Marks / Seymour Simons). Kompoziciju Li’l Darlin’, koju je izvorno bila komponovana za Count Basie Orchestra, Selma Droce je predstavila svojom solo klavirskom izvedbom uspijevajući pokazati kako se zvuk velikog orkestra može predstaviti sviranjem na jednom klaviru. Pri izvođenju ovog popularnog jazz standarda All of Me, ona je kao muzički instrument koristila svoj glas, predstavljajući svoju muzičku zrelost pri izgradnji pjevačke improvizacije. Kompoziciju All of Me izvela je u duetu sa kontrabasistom Dinkom Šimunovićem.

Ovaj nosač zvuka je snimak sa koncerta, što je po sebi veoma zahtjevno jer insistira na idejnim rješenjima u realnom vremenu i ne dopušta bilo kakve propuste. Ovo je važan dokument, jer mjereno pristupom i kvalitetom izvedbe ovih mladih akademskih muzičara, potvrđuje njihovu ljubav i entuzijazam prema ovoj vrsti umjetničkog muziciranja, te ih postavlja u poziciju, kako je profesor Sinan Alimanović u uvodnom govoru, na otvaranju koncerta rekao:

čuvara jazz – a u Bosni i Hercegovini

.[2]

Lista muzičara[uredi | uredi izvor]

Tehničke informacije o albumu[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.mas.unsa.ba/dogadjaji/jazz-night-na-muzičkoj-akademiji-1632017
  2. ^ https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/muzika/prvi-jazz-koncert-studenata-muzicke-akademije-u-sarajevu-cuvari-jazza-u-bih-366139