Psyduck

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Psyduck
Psyduck54.png
Opći podaci
Japansko imeコダック Kodakku
Redni broj54
Generacijaprva
VrstaVodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uGolducka
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,8 m
Težina19,6 kg
SposobnostVlaga (Damp)/Deveto nebo (Cloud Nine)

Psyduck dolazi od engleskih riječi "psychic" = psihička moć, i "duck" = patka. Njegovo japansko ime, Kodakkulkoduck, kombinacija je japanske riječi "ko" = malen, i engleske riječi "duck". Prefiks malen pokazuje na to da je Psyduck nerazvijeni oblik Golducka. Njegovo japansko ime identično je imenu Eastmen Kodak Company, što se često spominje u Pokémon animiranoj seriji.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Psyduck je Elementarni Pokémon Vodenog tipa, razvija se u Golducka i može koristiti vodene, fizičke i psihičke napade. Podsjeća na žutu patku (neki kažu da nalikuje čudnovatom kljunaru); osim njegova žutog perja, ima tri mala crna pera na glavi. Njegov je pogled potpuno isprazan i tup; stalno gleda u neku točku koju trener ne može pronaći. Unatoč tomu što su njegove psihičke moći njegov zaštitni znak (posebno u animiranoj seriji), Psyduck nije Psihički tip Pokémona, iako može naučiti Psihičku (Psychic) kroz uzgajanje s Pokémonom koji zna navedeni napad, no ne može naučiti taj napad kroz Tehnički uređaj (TM).

Prema riječima Pokédexa, Psyduckov pogled navodno prevari protivnike kako bi pomislili da je slab Pokémon. Psyduck pati od žestokih glavobolja, te se zbog toga on stalno pritišće glavu svojim šapama. Kada glavobolja dostigne "vrhunac", može pokazati izvanredne moći. Glavobolje Psyducku uzrokuju jako velike bolove te on zbog tog razloga nikada ne spava.

Iako je Psyduck Pokémon-patka, nije Letećeg tipa i iskustvom ne može naučiti nikakve Leteće napade, osim Zračnog asa (Aerial Ace) kroz Tehnički uređaj. Ovo može ići u prilog tomu da je Psyduck Pokémon koji više nalikuje na čudnovatog kljunaša, a ne na pticu.

Na prvi pogled, Psyduck je miran Pokémon koji nije sposoban napasti. No, nakon što zadobije intenzivne glavobolje, Psyduck počne koristiti tajanstvene psihokinetičke moći. Nakon izvođenja ovih "čudnih" moći, Psyduck automatski zaspi, i kada se probudi više se ne sjeća da je uopće sposoban koristiti takve napade.

Psyduck se razvija u Golducka, mnogo korisnijeg Pokémona.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

U Pokémon Ruby i Sapphire, Psyducka se može pronaći u Safari Zoni. U Pokémon FireRed, Psyduck se nalazi na raznim mjestima u Kanto regiji i Sevii ostrvima. Psyduck uči mnoge napade koje zahtijevaju posebne sposobnosti kao što su Onesposobljavanje (Disable), Poboljšana psiha (Psych Up) i Zbunjivanje (Confusion). Psyduckov najviši status je Special Attack; činjenica da je Vodeni Pokémon koji zna razne Psihičke napade pomažu mu da ravnomjerno balansira tim tehnikama i uzrokuje pravu količinu štete na protivniku kada je to potrebno. Psyduck je slab na Električne i Travnate napade te je jedan od startera u Pokémon Mystery Dungeon videoigri.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, Misty slučajno uhvati trajno zbunjenog Psyducka. Ovaj Psyduck pokazuje da ima pravu vještinu izlaženja iz svoje Poké-lopte baš u krivo, ali ponekad, zbog čiste sreće, u pravo vrijeme. Većina Psyducka mogu se vidjeti kako se stalno drže za glavu, zbog njihove trajne glavobolje. Mistyjin Psyduck lako se uzbudi, pogotovo kada je prestrašen.

Mistyjin Psyduck ima tendenciju k tome da ide iz krajnosti u krajnost. Može biti bespomoćno patetičan u borbi, ili neobično moćan do tačke da istovremeno pobijedi četiri Pokémona za redom. Isti Psyduck mora zadobiti pogotovo jake glavobolje kako bi bio sposoban otpustiti svoje psihičke moći; ovo možda dolazi od japanske znanstvenofantastične ideje da kada neko pati od izuzetno jake boli, ta bol može povećati njegove skrivene psihičke moći. Mistyjin Psyduck, unatoč tomu što je Vodeni Pokémon, ne zna plivati; u Pokémon videoigrama, Psyducka se većinom može pronaći dok plivaju.

Nešto jači Psyduck pojavio se u jednoj od epizodama Orange lige. U toj epizodi Misty je mislila da se njen Psyduck razvio u Golducka, no kasnije je otkrila da je njen Pokémon zaspao u njenom ruksaku, dok je evoluirani Golduck bio samo divlji Pokémon.

U Hoenn epizodama, Pokémon trenerica Emily ima Psyducka. Psyduck je bio deprimiran jer ga Emily nikada nije koristila u borbi, ali ga je ipak upotrijebila u borbi protiv Tima Raketa kada su oni pokušali ukrasti Pikachua. Nakon te borbe, Emily je odlučila da će postati prava Pokémon trenerica i početi skupljati Dvoranske bedževe.