Punga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U maorskoj mitologiji, Punga je morski bog. U havajskoj mitologiji postoji bog sličnog imena – Puna. Riječ ponga je maorsko ime biljke Cyathea dealbata.

Pungina porodica[uredi | uredi izvor]

Životinje čudnog oblika, kao ova raža, su Pungina djeca.

Punga je sin Tangaroe, boga mora, unuk Rangija i Pape. U drugom mitu je on sin Whaitiri, božice groma, i njenog supruga Kaitangate, smrtnog čovjeka. Po još nekim pričama Punga je sin Rangija i Pape, ili je brat bogova Karihi i Hemā. Pungina djeca su Ikatere (stvoritelj riba) i Tū-te-wehiwehi (stvoritelj reptila). Punga se povezuje sa svim odvratnim i ružnim životinjama, na kopnu i u moru. Gušteri, hobotnice, lignje, ribe se nazivaju "Pungini sljedbenici". Ljudi sa ružnom kožom se također smatraju Punginom djecom.