Queue

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
"Queue" podataka

Queue je određeni dio neke kolekcije u kojoj su elementi sačuvani u nizu i to uključuje osnovne operacije dodavanja elemenata na početak liste ili brisanje elemenata sa početka liste. Ovo queue svrstava u FIFO (First In First Out) data strukturu. U FIFO data strukturi, prvi element dodan u queue biti će i prvi element koji će biti izbrisan. Ovo odgovara potrebi da uvijek kada je neki elemenat dodan u listu, svi elementi koji su dodani prije toga, moraju biti obrisani prije nego što novi elementi budu uključeni. Queue je primjer linearne data strukture.

Operacije[uredi | uredi izvor]

Česte operacije sa komandom queue u programskom jeziku C++ :

bool empty() Vraća odgovor True ako je queue prazan, a ako nije prazan vraća odgovor False. void pop() Briše podatak na početku queue-a koji nije prazan. void push(const T& foo) Ubacuje argument foo na kraju queue-a. int size() Vraća odgovor o broju svih elemenata u queue-u.

Dequeue[uredi | uredi izvor]

Kod brisanja elementa iz liste prvo provjeravamo da li je lista prazna. Ako nije, unosimo ime koje želimo izbrisati i provjeravamo da li je ono na prvom mjestu u listi. To radimo stoga što je brisanje elementa na prvom mjestu, nešto jednostavnije od brisanja proizvoljnog elementa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]