Računarska apstrakcija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U računarstvu, apstrakcija je način smanjivanja i razdvajanja detalja da bi se mogli usmjeriti (fokusirati) na manje koncepata. Princip je sličan apstrakciji u matematici.

Apstrakcija je jako važna u objektno orijentiranom programiranju gdje se koristi u dizajnu računarskih klasa, tj. gdje se svojstva pojedinih objekata generaliziraju unutar klase. Npr. riječnik je štampana greška riječi rječnik, te riječ itso za isto, onda se obje ove greške mogu predstaviti klasom ŠtampanaGreška. To što jedna riječ ima slovo viška a druga pogrešan raspored slova je detalj koji je odstranjen u procesu apstrakcije. Isto tako, ako se uzme objekat klase ŠtampanaGreška koji predstavlja štampanu grešku u dokumentu, te postoji i drugi objekat klase NetačnaČinjenica koji predstavlja netačnu informaciju u dokumentu, onda je moguće napraviti apstraktnu klasu GreškaUDokumentu koja predstavlja sve moguće vrste grešaka u nekom dokumentu. U tom slučaju se kaže da su izdvojene apstraktne karakteristike svih grešaka u dokumentu na jedno mjesto, tj. unutar klase GreškaUDokumentu, bez obzira što greška NetačnaČinjenica može imati sve riječi pravilno napisane.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]