Idi na sadržaj

Računarsko inženjerstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Računarski inžinjering)

Računarsko inženjerstvo je disciplina koja spaja nekoliko polja elektrotehnike i računarstva koja su potrebna za razvoj hardvera i softvera.[1] Računarski inženjeri često imaju trening u elektroničkom inženjerstvu (ili elektrotehnici), softverskom dizajnu, i hardversko-softverskoj integraciji umjesto samom softverskom ili elektroničkom inženjerstvu. Računarski inženjeri su uključeni u više hardverskih i softverskih aspekata računarstva, od dizajna samostalnih mikrokontrolera, mikroprocesora, osobnih računara i superračunara, do dizajna električnih kola. Ovo polje inženjerstva ne samo da se fokusira na to kako računarski sistemi rade po sebi, nego i kako se spajaju u veću sliku.[2]

Računarske komponente

Česti zadaci koji uključuju računarske inženjere jesu pisanje softvera i firmwarea za ugradbene mikrokontrolere, dizajniranje VLSI čipova, dizajniranje analognih senzora, dizajniranje kola sa miješanim signalima, i dizajniranje operativnih sistema. Računarski inženjeri su također sposobni za istraživanje robotike, koja mnogo počiva na korištenju digitalnih sistema za kontroliranje i nadgledanje električnih sistema kao što su elektromotori, komunikacije i senzori.

U više institucija, studenti računarskog inženjerstva imaju mogućnost da izaberu područja dubljeg studiranja u svojim prvim i završnim godinama, jer širina znanja korištena u dizajnu i primjeni računara jeste izvan dosega dodiplomskog studija. Druge institucije mogu zahtijevati od studenata inženjerstva jednu godinu općeg inženjerstva prije nego se fokusiraju sasvim na računarsko inženjerstvo.[3][4][5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ IEEE Computer Society; ACM (12. 12. 2004). Computer Engineering 2004: Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering (PDF). str. iii. Arhivirano s originala (PDF), 12. 6. 2019. Pristupljeno 17. 12. 2012. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Trinity College Dublin. "What is Computer System Engineering". Pristupljeno 21. 4. 2006.
  3. ^ "Changing Majors @ Clemson". Clemson University. Pristupljeno 20. 9. 2011.
  4. ^ "Declaring a College of Engineering Major". University of Arkansas. Arhivirano s originala, 12. 10. 2014. Pristupljeno 20. 9. 2011.
  5. ^ "Degree Requirements". Carnegie Mellon University. Pristupljeno 20. 9. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Računarsko inženjerstvo na Wikimedia Commonsu


Nedovršeni članak Računarsko inženjerstvo koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.