Računarsko inženjerstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Računarski inžinjering)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Računarsko inženjerstvo je disciplina koja spaja nekoliko polja elektrotehnike i računarstva koja su potrebna za razvoj hardvera i softvera.[1] Računarski inženjeri često imaju trening u elektroničkom inženjerstvu (ili elektrotehnici), softverskom dizajnu, i hardversko-softverskoj integraciji umjesto samom softverskom ili elektroničkom inženjerstvu. Računarski inženjeri su uključeni u više hardverskih i softverskih aspekata računarstva, od dizajna samostalnih mikrokontrolera, mikroprocesora, osobnih računara i superračunara, do dizajna električnih kola. Ovo polje inženjerstva ne samo da se fokusira na to kako računarski sistemi rade po sebi, nego i kako se spajaju u veću sliku.[2]

Česti zadaci koji uključuju računarske inženjere jesu pisanje softvera i firmwarea za ugradbene mikrokontrolere, dizajniranje VLSI čipova, dizajniranje analognih senzora, dizajniranje kola sa miješanim signalima, i dizajniranje operativnih sistema. Računarski inženjeri su također sposobni za istraživanje robotike, koja mnogo počiva na korištenju digitalnih sistema za kontroliranje i nadgledanje električnih sistema kao što su elektromotori, komunikacije i senzori.

U više institucija, studenti računarskog inženjerstva imaju mogućnost da izaberu područja dubljeg studiranja u svojim prvim i završnim godinama, jer širina znanja korištena u dizajnu i primjeni računara jeste izvan dosega dodiplomskog studija. Druge institucije mogu zahtijevati od studenata inženjerstva jednu godinu općeg inženjerstva prije nego se fokusiraju sasvim na računarsko inženjerstvo.[3][4][5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ IEEE Computer Society; ACM (12. 12. 2004). Computer Engineering 2004: Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering. str. iii. Pristupljeno 17. 12. 2012. 
  2. ^ Trinity College Dublin. "What is Computer System Engineering". Pristupljeno April 21, 2006. 
  3. ^ "Changing Majors @ Clemson". Clemson University. Pristupljeno 20. 9. 2011. 
  4. ^ "Declaring a College of Engineering Major". University of Arkansas. Pristupljeno 20. 9. 2011. 
  5. ^ "Degree Requirements". Carnegie Mellon University. Pristupljeno 20. 9. 2011. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak Računarsko inženjerstvo koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.