Raška

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pored naziva Srbija i Sklavonija (Sclavonia), Raška je jedan od naziva za srpsku srednjovjekovnu državu. Dilema je u pitanju da li je naziv Raška izveden od imena rijeke Raška, župe Raška ili grada Ras. Teško je i znati kada je neki od navedenih toponima prerastao u naziv za čitavu državu. Nije isključena ni mogućnost da se radi o određenoj vjerskoj liniji, obzirom na postojanje Raške episkopije.

Naziv Raška za srpsku srednjovjekovnu državu uobičajen je u zapadnim središtima i njihovim izvorima, u Veneciji i u papinskoj kancelariji. Stjepan II Kotromanić nagradio je Vuka Vukosalića (iz roda Hrvatinići) za njegovu vjernu službu 'kada bih u Rasi'.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]