Radio 202 (Sarajevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Radio 202 Logo

Radio 202 je najstarija radio stanica u Sarajevu, koja je počela emitovati svoj program 1971. godine. Radio 202 se nalazi u sklopu Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine.

Frekvencija, shema pokrivenosti i trajanje programa[uredi | uredi izvor]

Program Radija 202 emituje se na frekvenciji 93,1 FM i čuje se u širem području grada Sarajeva. Program Radija 202 emituje se 24 sata dnevno. Program je moguće slušati i putem live streaming na oficijelnoj stranici Radija 202.

Programska shema Radija 202[uredi | uredi izvor]

Programska shema Radija 202 podijeljena je na tri dijela: jutarnji, dnevni i noćni program. Program je formatiran prema radio-standardima zapadnih zemalja. Osim informativno–političkih i muzičko-zabavnih sadržaja, Radio 202 konstantno prati nevladin sektor, razvijajući i realizujući u saradnji sa nevladinim organizacijama zajedničke projekte.

Radio 202 kao svoju osnovnu ciljnu grupu vidi stanovnike grada Sarajeva uzrasta od 15 do 35 godina , te će i programski sadržaji pratiti srednje i viosokoškolsko obrazovanje, sportske i kulturne aktivnosti gore spomenutih generacija.

U okviru jutarnjeg i dnevnog programa, svaki puni sat (od 8:30 h do 17:30 h) emituju se vijesti u trajanju do 3 min. Tehnički i programski, jutarnji i noćni program realizuje se u vidu one man show-a iz studijsko-režijskih prostora Radija 202. U 13:30 h i 17:30 na programu Radija 202 emituje se Centralna Informativna Emisija Radija 202, prošireno izdanje kratkih vijesti sa najznačajnim vijestima dana, živim javljanjima novinara sa lica mjesta, te snimljenim prilozima i anketama.

Na dnevnoj bazi, svakog radnog dana emituje se CENTRALNI ZATVOR, emisija političkog sadržaja, koja obrađuje aktuelne događaje i daje mogućnost slušaocima da daju svoje mišljenje o istim. Emisija Centralni Zatvor Radija 202 ima i svoju televizijsku varijantu na Federalnoj Televiziji.

Noćni program Radija 202 je osim realizacije specijalizovanih muzičkih sadržaja, posvećenih urbanim muzičkim pravcima, te živim prijenosima klupskih dešavanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Uposlenici radija[uredi | uredi izvor]

Glavni i odgovorni urednik Radija 202 je Adi Sarajlić. Pored glavnog i odgovornog urednika Radija 202, na ovoj radio stanici stalno je uposleno četvero ljudi. Pored stalno zaposlenih osoba, ljudstvo Radija 202 čini više od 50 vanjskih saradnika, koji uređuju jutarnji, dnevni i noćni program.

Pomozite radiju oboljelom od raka[uredi | uredi izvor]

Regulatorna agencija za komunikacije [1] je u decembru 2006. godine kaznila Radio 202 sa 10.000 BAM radi nepoštivanja kodeksa o uljudnosti i pristojnosti RTV programa. Radio 202 je kažnjen zbog emitovanja pjesama sljedećih izvođača: Frenkie, LET3 i Drale Janković.

Radio 202 je organizovao protestne koncerte - akcije u svrhu prikupljanja materijalnih sredstava za plaćanje navedene kazne. Ove akcije su se održavale pod zajedničkim imenom Pomozite radiju oboljelom od RAK-a. Na velikom, završnom koncertu u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Mak Dizdar nastupali su bendovi Marginalac Margarin, KZU Ole Ole, PZU Oje Oje, Frenkie i Dubioza Kolektiv.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]