Radio 202 (Sarajevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ambox outdated serious.svg Ovaj članak ili njegov dio sadrži zastarjele podatke.
Članak dopunite novijim podacima, a nakon toga uklonite ovaj šablon.
Radio 202 Logo

Radio 202 je najstarija radio stanica u Sarajevu, koja je počela emitovati svoj program 1971. godine. Radio 202 se nalazi u sklopu Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine.

Frekvencija, shema pokrivenosti i trajanje programa[uredi | uredi izvor]

Shema pokrivenosti signalom Radija 202

Program Radija 202 emituje se na frekvenciji 93,1 FM i čuje se u širem području grada Sarajeva. Program Radija 202 emituje se 24 sata dnevno. Program je moguće slušati i putem live streaming na oficijelnoj stranici Radija 202.

Programska shema Radija 202[uredi | uredi izvor]

Programska shema Radija 202 podijeljena je na tri dijela: jutarnji, dnevni i noćni program. Program je formatiran prema radio-standardima zapadnih zemalja. Osim informativno–političkih i muzičko-zabavnih sadržaja, Radio 202 konstantno prati nevladin sektor, razvijajući i realizujući u saradnji sa nevladinim organizacijama zajedničke projekte.

Radio 202 kao svoju osnovnu ciljnu grupu vidi stanovnike grada Sarajeva uzrasta od 15 do 35 godina , te će i programski sadržaji pratiti srednje i viosokoškolsko obrazovanje, sportske i kulturne aktivnosti gore spomenutih generacija.

U okviru jutarnjeg i dnevnog programa, svaki puni sat (od 8:30 h do 17:30 h) emituju se vijesti u trajanju do 3 min. Tehnički i programski, jutarnji i noćni program realizuje se u vidu one man show-a iz studijsko-režijskih prostora Radija 202. U 13:30 h i 17:30 na programu Radija 202 emituje se Centralna Informativna Emisija Radija 202, prošireno izdanje kratkih vijesti sa najznačajnim vijestima dana, živim javljanjima novinara sa lica mjesta, te snimljenim prilozima i anketama.

Na dnevnoj bazi, svakog radnog dana emituje se CENTRALNI ZATVOR, emisija političkog sadržaja, koja obrađuje aktuelne događaje i daje mogućnost slušaocima da daju svoje mišljenje o istim. Emisija Centralni Zatvor Radija 202 ima i svoju televizijsku varijantu na Federalnoj Televiziji.

Noćni program Radija 202 je osim realizacije specijalizovanih muzičkih sadržaja, posvećenih urbanim muzičkim pravcima, te živim prijenosima klupskih dešavanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Uposlenici radija[uredi | uredi izvor]

Glavni i odgovorni urednik Radija 202 je Adi Sarajlić. Pored glavnog i odgovornog urednika Radija 202, na ovoj radio stanici stalno je uposleno četvero ljudi. Pored stalno zaposlenih osoba, ljudstvo Radija 202 čini više od 50 vanjskih saradnika, koji uređuju jutarnji, dnevni i noćni program.

Pomozite radiju oboljelom od raka[uredi | uredi izvor]

Regulatorna agencija za komunikacije [1] je u decembru 2006. godine kaznila Radio 202 sa 10.000 BAM radi nepoštivanja kodeksa o uljudnosti i pristojnosti RTV programa. Radio 202 je kažnjen zbog emitovanja pjesama sljedećih izvođača: Frenkie, LET3 i Drale Janković.

Radio 202 je organizovao protestne koncerte - akcije u svrhu prikupljanja materijalnih sredstava za plaćanje navedene kazne. Ove akcije su se održavale pod zajedničkim imenom Pomozite radiju oboljelom od RAK-a. Na velikom, završnom koncertu u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Mak Dizdar nastupali su bendovi Marginalac Margarin, KZU Ole Ole, PZU Oje Oje, Frenkie i Dubioza Kolektiv.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]