Radiotelevizija Džibutija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Radiotelevizija Džibutija (RTD)
RTD-LOGO2013.png
Vrsta emitiranjaRadio i televizija
VlasnikVlada Džibutija
DržavaDžibuti
Jezikafarski, somalski, arapski, francuski
Veb-sajtwww.rtd.dj
Dostupnost
Satelitska
Badr-612207 V 27500 3/4

Radiotelevizija Džibutija (arapski: إذاعة وتلفزيون جيبوتي‎; francuski: Radiodiffusion Télévision de Djibouti) je nacionalni tv emiter Džibutija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Program vijesti koji se na RTV Džibutija emituju na francuskom jeziku

Radiotelevizija je započeta s emitovanjem programa 1940-ih, tokom kolonijalnog perioda kada se Džibuti nalazio unutar Francuskog Somalilanda.[1] 1967. Ured francuske radiotelevizije (ORTF) uspostavio je regionalnu stanicu u inostranstvo i to u gradu Djiboutiju. Ova tv stanica nije posjedovala tehniku za proizvodnju vlastitog programa već je samo reemitovala program iz Francuske. Većina zaposlenika bili su Francuzi.

1977. godine, stjecanjem nezavisnosti od Francuske Republika Džibuti je započela s uspostavom vlastitog nacionalnog tv emitera.[2]

Od tada, Vlada Džibutija se uz pomoć prijateljskih zemalja i međunarodnih tijela, fokusirala na unapređenje tehničke opreme, uređenja radnih prostora i obuku osoblja.

1983., uz njemačku pomoć, uspostavljen je radiodifuzni centar u Doralehu, predgrađu grada Džibutija. Ovaj centar je tada imao sposobnost da emituje na srednjem talasu, kratkom talasu u frekvencijskoj modulaciji i da proizvodi radio emisije.[2]

Signal televizije je 1986. proširen u unutrašnjost države instaliranjem relejnog predajnika.[2]

Danas se radiotelevizija sastoji od općeg kolažnog kanala gdje se emituju različite vrste programa. Program se emituje se na četiri jezika: afarskom, somalskom, arapskom i francuskom.

Putem satelita Badr-6 program Radiotelevizije Džibutija može se pratiti na području Sjeverne Afrike, Evrope, Bliskog i Srednjeg Istoka. Neki od programa emituju se uživo i na internetu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šablon:Harvcoltxt
  2. ^ a b c "Historija RTV Džibutija". www.rtd.dj. Arhivirano s originala, 6. 7. 2020. Pristupljeno 13. 5. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]