Radivoj Rodić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Radivoj Rodić
Rođenje (1920-10-14) 14. oktobar 1920.
Drvar, Kraljevina Jugoslavija
Smrt22. januar 1942(1942-01-22) (21 godina)
Agići, nekadašnji Bosanski Novi, sada Novi Grad
RatoviDrugi svjetski rat
VojskaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije,
JediniceKrnjeuška četa, (Treći Petrovačko-bihaćki bataljon - Prvi krajiški partizanski odred

Radivoj Rodić (Drvar, 14 oktobar 1920 - Agići, Bosanski Novi, januar 1942), bio je jugoslavenski partizan i Narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Potiče iz službeničke porodice čije je porijeklo iz Krnjeuše kod Bosanskog Petrovca. Osnovnu školu je završio u Sanskom Mostu, a građansku školu u Bosanskom Petrovcu. Geodetsko-tehničku školu završio je u Beogradu 1939. godine. Godine 1937. godine je postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a 1940. godine i član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).[1]

Poslije završetka škole, zaposlio se u Okučanima na izgradnji puteva, a zatim na izgradnji Unske pruge u Kulen Vakufu. Uoči početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, vratio se u Krnjeušu. Tu je formirao aktiv Saveza komunističke omladine Jugoslavije, a zatim i prvu organizaciju Komunističke partije Jugoslavije, proširujući njen uticaj i na susjedna sela.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

Početkom oružanog ustanka 1941. godine protiv oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske, nalazio se na čelu ustaničkih snaga u krnjeuškom kraju. Angažovao se na organizovanju ustaničkih jedinica i jačanju Krnjeuške partizanske čete, čiji je bio politički komesar, posebno u vrijeme kolebanja ustanika nakon italijanske reokupacije dijelova Bosanske Krajine. Ova četa je krajem 1941. godine, kao čvršća partizanska jedinica, ušla u sastav Prvog Krajiškog partizanskog odreda, prešla u Podgrmeč i tamo učestvovala u više borbi. Poginuo je 22. januara 1942. godine u borbi sa ustašama, u selu Agićima kod Bosanskog Novog.[2]

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 24. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Narodni heroji geometri i pali borci iz Bosne i Hercegovine
  2. ^ "Ljubiša Ćurguz:Narodni heroj Radivoj Rodić". Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 3. Pristupljeno 9. 2. 2016.