Radislav Krstić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Radoslav Krstić)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Radoslav Krstić, srpski ratni zločinac i bivši aktivni general Vojske republike Srpske. Uhapšen je od strane pripadnika međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) su u Bijeljini, i predat Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Haški sud je optužio Krstića za genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. augusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. godine prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Radislav Krstić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.