Radoslav Krstić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Radoslav Krstić, bivši aktivni general Vojske republike Srpske uhapšen je od strane pripadnika međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) su u Bijeljini, i predat Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Haški sud je optužio Krstića za genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. augusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. godine prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Radoslav Krstić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.